Шовковиця для крові, серця й зору

Шовковиця для крові, серця й зору

Ця маленька ягода, яка достигає у липні, — містить білки, жири, вітаміни, фосфорну кислоту та залізо, необхідні для кровотворення (особливо дітям).

Водночас плоди відзначаються кровоочисними властивостями, нормалізують порушений обмін речовин організму. Їх радять вживати проти ожиріння. А з засушених бруньок шовковичного дерева готують водні настої - щоб позбутися огрядності

У східній медицині здавна використовували ягідний сироп та відвари з листя, кори стовбура і кори коренів для лікування цукрового діабету, водянки, гіпофункції нирок та інших недуг.

В Україні плодами шовковиці успішно зцілювали серцево-судинні захворювання. Людям із ураженнями клапанів серця, а також міокардіодистрофією давали 4-5 разів на день (після їди) по 200 г стиглих ягід. Від цього зменшувалася задишка, відновлювалася працездатність. 

Ягоди і сік шовковиці допомагають лікувати атрофію зорового нерва. Сік ягід — один із найкращих засобів проти кашлю. Його ж п’ють і від хронічних закрепів (розведеним водою у пропорції 1:3), застосовують для полоскання рота й горла при запальних процесах.

Вичавки ягід, що залишилися після відтиснення соку, корисні діабетикам. Печуть із них (домішуючи гречаного борошна) хлібці, коржики.

Засіб від головного болю, запаморочень, набряків, паралічу рухових нервів: 10 г свіжого листя шовковиці слід залити склянкою окропу та настояти 4 год. Вживають чотири рази на день.

А дітей ягоди рятують від діатезів — адже в них є кислоти: яблучна, лимонна, щавлева та бурштинова.

Читайте також