Що відбувається із серцем у сильну спеку та як йому допомогти: поради кардіолога

Що відбувається із серцем у сильну спеку та як йому допомогти: поради кардіолога

Літню спеку важко витримати багатьом, адже це зайве навантаження на організм. Особливо негативно висока температура впливає на серцево-судинну систему. Кардіолог Оксана Самусенко розповіла, що відбувається із серцем у сильну спеку та як йому можна допомогти. 

Під впливом тепла судини розширюються, що призводить до зниження артеріального тиску. Однак у людей з цукровим діабетом, захворюваннями нервової системи механізми терморегуляції порушені, що може зумовлювати різкі "скачки" артеріального тиску.

Втрата рідини 

Це є причиною згущення крові, що у людей з ішемічною хворобою серця може ускладнюватися інсультами, інфарктами, тромбозами.

Зміни електролітів

Зменшення калію у зв'язку з підвищенням потовиділення може призводити до порушення серцевого ритму, пришвидшеного серцебиття.

Втрата внутрішньоклітинного магнію має негативний вплив на стресостійкість, посилює тривогу та депресію, викликає судоми м'язів литок. Збільшення концентрації натрію зумовлює затримку рідини та появу набряків.

Як допомогти серцю при сильній спеці 

  1. Уникайте прямих сонячних променів.
  2. Не вживайте алкоголю, кави, газованих напоїв - вони посилюють зневоднення організму.
  3. Носіть легкий одяг з натуральних тканин та сонцезахисні убори.
  4. Обмежте фізичне навантаження.
  5. Пийте більше рідини - води, натуральних соків, компотів із сухофруктів. Добовий об'єм рідини становить 2,5-3 л, а для людей з серцевою недостатністю - не більше 1-1,5 літри.

Раніше ми писали, кому і чому не можна їсти черешню. Фахівці також назвали оптимальну добову норму ягоди. 

Джерело: Кардіолог Самусенко Оксана

Читайте також