Що станеться, якщо пити газовані напої щодня

Що станеться, якщо пити газовані напої щодня

Газована вода — це не зовсім поживний напій. Якщо ви не замислювалися наскільки щоденне вживання впливає на здоров'я, то варто задуматися.

Щоденне споживання газованої води може одразу вплинути на організм кількома способами, пише cdc.

По-перше, ви помітите сплеск енергії від кофеїну та цукру. Кофеїн блокує аденозин — нейромедіатор, що викликає відчуття втоми. У той же час прості вуглеводи з цукру швидко всмоктуються в кров, що також сприяє заряду енергії. Як і різкий сплеск, ви отримаєте і різкий спад енергії і захочеться отримати чергову дозу солодкої води.

Содова може негативно впливати на ваш шлунок. Деякі люди відчувають здуття живота та гази від карбонізації та цукру. Фактично, щоденне вживання може порушити роботу шлунково-кишкового тракту, викликати біль у животі, діарею або запор, тому що цукор живить "погані" бактерії в кишечнику та порушує цілісність слизової оболонки.

Довгострокові наслідки від щоденного вживання газованої води

Якщо ви п'єте газовану воду щодня, то, швидше за все, наберете вагу, зокрема жир на животі. Це збільшить ймовірність серцевих захворювань, метаболічного синдрому, діабету 2 типу та раку грудей.

У довгостроковій перспективі регулярне вживання газованих напоїв також пов'язане із захворюваннями нирок, високим кров'яним тиском і рівнем холестерину.

Деякі дослідження показали, що люди, які п'ють газовані напої, мають вищий ризик серцевих захворювань та інсульту.

Щоденне вживання газованої води також не дуже добре для вашого мозку. Високий рівень цукру в крові, який може викликати содова, призводить до запалення в мозку. Регулярне вживання газованої води було науково пов'язане з вищим рівнем депресії та більшою ймовірністю розвитку деменції.

З чого виготовляють газований напій

Практично всі такі напої виготовляються з газованої води, підсолоджувача, зазвичай цукру, кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози або штучного підсолоджувача, фосфорної кислоти, яка покращує смак води та продовжує термін її зберігання. А також у складі є натуральні ароматизатори. Деякі види містять кофеїн.

У середньому одна банка або пляшка звичайної газованої води містить 155 калорій, 38 грамів вуглеводів, 37 грамів цукру та 34 міліграми кофеїну.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити споживання цукру до 25 г на день для жінок і 36 г для чоловіків — ця кількість менше, ніж міститься в одній банці содової. Що стосується кофеїну, то Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів рекомендує споживати до 400 міліграмів на день.

Читайте також