Підступна хурма: яка користь від цього солодкого осіннього фрукта та кому він протипоказаний
У хурмі багато корисних мікроелементів, антиоксидантів. Вона чемпіон серед фруктів за вмістом йоду, містить вітаміни, клітковину. Вживання хурми покращує роботу серця, травлення, зміцнює імунітет та сповільнює старіння клітин.
Але цей фрукт підходить не всім. Надмірне споживання або неправильний вибір плодів може нашкодити організму, зазначає дієтологиня Уляна Науменко, пише «На пенсії».
За її інформацією, на день допустимо вживати до 400 г хурми, це 2-3 середні ягоди. Так можна отримати від продукту максимум користі.
Лікарі зазначають, що хурма має високий глікемічний індекс (приблизно 70) й містить багато природних цукрів. Це може викликати різкі коливання рівня глюкози. Тому людям з діабетом 2 типу фрукт вживати потрібно обережно.
Тим, хто має проблеми зі шлунком, також хурма може нашкодити. Адже незріла хурма містить дубильні речовини, які ускладнюють травлення та можуть викликати закрепи або спазми.
Людям із зайвою вагою, через калорійність і високий вміст цукрів у хурмі, лікарі радять їсти цей фрукт у першій половині дня.
Не можна зовсім вживати хурму при гастриті з підвищеною кислотністю — вона подразнює слизову.
Також не можна їсти хурму після операцій на органах травлення — груба клітковина шкодить відновленню. У людини з алергією після вживання хурми можуть виникнути набряки, свербіж, висипи.