Перепади артеріального тиску: як діяти

Перепади артеріального тиску: як діяти

Якщо температура повітря перевищує 25 градусів, наш організм відчуває дискомфорт. І хоча таке температурне підвищення вважається помірним тепловим навантаженням, можемо спостерігати перепади емоційної активності, зниження уваги та працездатності, підвищену сонливість. При температурі повітря 30 градусів виникає ризик перегрівання організму.

При цьому найбільше потерпає серцево-судинна система. Насамперед, у спеку підвищується артеріальний тиск — це судинна реакція на перегрівання, коли організм адаптує систему терморегуляції, розширюючи судини, щоб вони віддавали більше тепла. Крім того, збільшується частота серцевих скорочень та дихання — це компенсаторні механізми, покликані посилити теплообмін. Фактично організм реагує на спеку так само, як на фізичне навантаження.

Оскільки у спеку з організму вимиваються калій та натрій, слід пити воду. Але не солодку, а звичайну питну, ну, хіба що трохи підсолену. Вона нормалізує баланс, зменшує випаровування та затримує рідину в організмі. Досить у склянку покласти дві-три крупинки солі. Воду можна й підкислювати: додайте кілька крапель лимонного соку або вкиньте шматочок лимона.

Добре в спеку пити молочну сироватку — вона насичує організм мікроелементами, які виводяться з організму разом із потом. Пийте також узвари, морси, компоти. Вони живлять організм вітамінами, мікроелементами, антиоксидантами та нормалізують в організмі кислотно-лужний баланс. Доречним у спеку стане м’ятний чай — ментол має легку охолоджувальну дію.

А ще можна збадьоритися, якщо змочити водою чи вологими серветками потилицю, шию, ділянки під пахвами, ліктьові чи підколінні згини — одне слово, там, де судини близько підходять до шкіри. Це охолодить і освіжить вас!

Читайте також