Новий коронавірус підвищує ризик розвитку пухлини мозку

Новий коронавірус підвищує ризик розвитку пухлини мозку

Вчені з Університету імені Безмалема Вакіфа в Туреччині висунули припущення, що новий коронавірус підвищує ризик розвитку пухлини мозку і сприяє розмноженню ракових клітин. Ця гіпотеза ще вимагає додаткових досліджень

Турецькі вчені заявили, що s-білок молекули SARS-Cov-2 зв’язується з клітинами тканини, що оточує нейрони, забезпечуючи передачу нервових імпульсів. При цьому вплив COVID-19 на процес утворення злоякісних пухлин слабо вивчено.

S-протеїн допомагає новому коронавірусу приєднатися до рецептора клітини і ферменту АПФ2, наявного в більшості тканин організму. Головний мозок не є винятком в цьому плані.Передбачається, COVID-19 сприяє розвитку гліоми. Робиться це за рахунок s-білка. Таку можливість вчені довели за допомогою комп’ютерного моделювання.

Медики заявили, що про наслідки нового коронавірусу людям ще належить дізнатися багато нового, і розповіли про зміну клітин тіла під впливом COVID-19. Потенційно, така ситуація є пусковим механізмом для розвитку ракових хвороб. Однак однозначно нічого сказати не можна до проведення додаткових досліджень.

Наукові експерти вважають гіпотезу турецьких вчених необґрунтованою. На їхню думку, покладатися виключно на результати комп’ютерного моделювання в такій справі не можна. Підсумків практичних досліджень про підвищення ризику розвитку онкологічних хвороб через наслідки нового корона­вірусу не навели. Тому питання залишається відкритим і вимагає доказів.

Читайте також