Не любите морську капусту? Вона може врятувати від багатьох хвороб

Не любите морську капусту? Вона може врятувати від багатьох хвороб

Морська капуста – це не просто бура водорість ламінарія, яку ми звикли бачити в продуктових супермаркетах і магазинах, це справжнє джерело мікро-та макроелементів, вітамінів. Вітамінний комплекс ламінарії вражає – це понад 40 вітамінів і елементів, корисних для людини.

Морська капуста визнана багатьма кухнями світу, як делікатес, однак особливе ставлення до неї – у східних народів, які проживають в країнах, близьких до морського узбережжя. Тут салат з морської капусти вважається майже щоденними ласощами, так само як і м’ясні продукти просто замінені рибою. Можливо саме це робить населення Японії і Китаю довгожителями. Якби кожен холодильник українця хоча б зрідка міг«похвалитися» наявністю в ньому ламінарії, багато хвороб просто б відступили.

Морська капуста: користь

До речі, різні народи світу можуть похвалитися цікавими стравами, в які входить ламінарія. Це і салат з морською капустою і морська капуста з яйцем, і асорті з морепродуктів і водоростей, навіть хліб з ламінарією, що користується великою популярністю в Англії.

Свіжа ламінарія або її порошок містять справжній комплекс активних речовин: 2% жирів, 59% вуглеводів, 13% білків, 11%клітковини, 3% мінеральних солей. Склад ламінарії цікавить на сьогодні вчених-дієтологів, оскільки експериментально доведено, що навіть у невеликих дозах дана водорість сприяє гарному обміну речовин, розщепленню жирів і виведенню шкідливого холестерину.

Морська капуста містить фолієву і пантотенову кислоти, фруктозу, вітаміни А, групи В (В1, В2, В12), С, D, Е, а також хімічні елементи: марганець і йод, бром і кобальт, залізо, магній і цинк, калій, сірку і натрій, фосфор і азот. Якщо порівняти ламінарію із звичайною капустою, то водорість містить в одинадцять разів більше магнію, заліза – в шістнадцять разів, натрію – у сорок разів, фосфору – в два рази.

На думку вчених, екстракт ламінарії здатний запобігти зростанню пухлин. Цей механізм базується на здатності бурих водоростей зміцнювати імунітет людини. Крім усього іншого, морська капуста перешкоджає старінню, продовжуючи життя, а також є прекрасним засобом при атеросклерозі.

Для зменшення надлишку холестерину в тканинах, необхідно регулярно вживати бурі водорості в їжу. Морська капуста допомагає розщепити холестерин на складові частини і вивести його з організму.Ламінарія сприяє також зниженню рівня згортання крові, перешкоджає утворенню тромбів.

Люди,котрі вживали морську капусту, знижують свій протромбіновий індекс в середньому на 12-14%. Якщо ви вирішили вживати ламінарію в цілях профілактики, то щодобова доза для дорослого становить 2 чайних ложки сухої або свіжої водорості. Морська капуста має низьку калорійність, тому її використовують в різних дієтах.

Морська капуста: шкода

Морська капуста протипоказана при гіперчутливості до йоду, гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, вагітності, гемморагичному діатезі, кропивниці, фурункульозі, хворобах нирок.

Читайте також