Наш другий мозок

Наш другий мозок

Коли наші шлунок і кишечник працюють із перебоями, життя перестає тішити. Організм недоотримує корисних речовин з їжі, потерпає від токсинів, які не виводяться. Як наслідок — болить голова, ниє живіт, докучає відрижка чи печія, стан духу — пригнічений.

Ось прості, можливо, й несподівані, способи поліпшення травлення.

Зверніть увагу на свою поставу. Гарна постава — це не тільки привабливий зовнішній вигляд, а й здоровий травний тракт. Зв’язок тут щонайтісніший: якщо ви весь час сутулитесь, опускаєте плечі й згинаєте спину, органи, розміщені над шлунком та кишечником, трохи зміщуються вниз і тиснуть на травний тракт. У такому стресі він працює набагато гірше.

Простежте за своєю поставою й невдовзі переконаєтеся, що проблем із травленням стало значно менше.

Не пийте під час їди. Будь-який напій — вода, чай, сік — може спровокувати проблеми зі шлунком. Річ у тому, що перша ланка в ланцюзі успішного перетравлення їжі — це ферменти, що виділяються зі слиною в той момент, коли вона потрапляє до рота. Саме вони сприяють засвоєнню з їжі корисних речовин і синтезу вітамінів та мінералів в організмі.

Коли ви п’єте під час трапези, слини виділяється набагато менше, тож їжа засвоюється організмом не повністю.

Усвідомлене харчування. Людське тіло й розум нерозривно пов’язані між собою, тому немає нічого дивного, що наше ставлення до приймання їжі впливає на її засвоюваність та на роботу органів травного тракту. Останнім часом дедалі більшої популярності набуває так зване усвідомлене харчування: звичка не просто поглинати їжу, а їсти, насолоджуючись цим процесом. Отримуйте задоволення від вигляду та запаху їжі, смакуйте кожен шматочок. При цьому думайте, що продукти, які ви їсте, принесуть тільки користь організмові, допоможуть набратися сил і здоров’я. Харчуйтесь усвідомлено — це вам сподобається!

Будьте розслаблені. Ніколи не сідайте до столу в поганому настрої. Спокійна обстановка, неспішність створюють в організмі оптимальні передумови для доброго травлення. Є навіть така думка, що шлунок — це наш другий мозок: він справді дуже чутливий до нашого емоційного стану.

Тому якщо ви збуджені, роздратовані, перш ніж сісти до столу, заспокойтеся, приборкайте негативні емоції й думки, побудьте хвильку на самоті чи прийміть душ, щоб розслабитись. І лише тоді починайте їсти.

Читайте також