Молода капуста корисна для діабетиків, спортсменів і охочих схуднути

Молода капуста корисна для діабетиків, спортсменів і охочих схуднути

Молода капуста містить майже усі групи вітамінів і корисних мікроелементів. Переоцінити її вплив на організм людини неможливо: захищає від появи виразок, розвитку онкології, зайвої ваги, втрати зору.

Наші предки вважали капусту королевою столу, а сучасні спортсмени й досі так вважають. Капуста має найбільшу кількість рослинних білків, власне тому її і люблять люди, які займаються спортом. Білки є джерелом незамінних амінокислот (лізин, треонін, метіонін), які потрібні для кровотворення (корисні за анемії), допомагають працювати ниркам, наднирникам, налагоджують роботу щитовидної залози.

У капусті вітаміну С більше, ніж у цитрусових, тому для підтримування імунітету та профілактики простудних захворювань варто їсти її у різних стравах.

Славиться вона й вітаміном U, який здатний виліковувати виразкові хвороби, гастрити, активізувати роботу печінки.

Багата капуста і на вітамін К, який допомагає забезпечити нормальний обмін речовин, загоювати рани. Сприяє нормальному формуванню зубів і кісток у дітей (включаючи їх внутрішньоутробний розвиток).

Діабетики можуть їсти капусту у великій кількості, не зашкодивши здоров’ю, бо в цьому овочі практично немає сахарози і крохмалю. Капуста належить до продуктів з низькою кількістю калорій, що дуже добре для тих, хто хоче схуднути чи зберегти свою вагу у нормі.

Молода капуста добре впливає на роботу кишківника, очищає його від шкідливих токсинів і шлаків. Допомагає позбутися закрепів і геморою. Атеросклероз не загрожує вам, якщо ви регулярно їсте капусту, тому що стінки ваших органів будуть очищені від усього непотрібного.

Капуста не втрачає своїх властивостей, коли з неї готують салати або свіжовичавлені соки. Але найкраще їсти її сирою, бо після приготування і теплової обробки капуста все ж втратить деякі властивості. Молода капуста має бути хрусткою і пружною, тільки тоді вона приноситиме користь. Бажано перед приготуванням салатів або інших страв знімати верхні листки з капусти. Змішуйте капусту з молодою морквою, огірками, помідорами, зеленню, редискою та іншими овочами, такі страви поповнять запас вітамінів у вашому організмі.

Дехто, побоюючись нітратів, якими зазвичай «напічкані» весняні овочі, не наважуються купувати ранню капусту. Щоб позбутися нітратів у молодій капусті, слід замочити її в холодній воді на кілька годин. Оскільки найбільша концентрація нітратів саме біля качана, краще відмовитися від його вживання і листя навколо нього. Також варто зняти 3-4 зовнішні листки з капустини.

Читайте також