Медики з`ясували, у скільки разів Moderna дає більше антитіл, ніж Pfizer

Медики з`ясували, у скільки разів Moderna дає більше антитіл, ніж Pfizer

Після повної вакцинації препаратом Moderna (Spikevax) організм виробляє більше ніж в два рази більше антитіл проти коронавируса, ніж після Pfizer-BioNTech (Comirnaty). Про це в JAMA пишуть бельгійські вчені, які безпосередньо порівнювали гуморальну імунну відповідь на щеплення від COVID-19.

У дослідженні брали участь тисячі шістсот сорок сім медиків: 688 осіб були щеплені "модерної" (середній вік 43,2 року; 76,7% жінок; 21,8% раніше були інфіковані) і 959 - "Пфайзер" (44,7 року; 84,9 % і 13,2% відповідно).

Середньогеометричні титр антитіл у перших був 3836 одиниць / мл в порівнянні з +1444 у людей з "Пфайзер". При цьому раніше інфіковані були з куди більш високими титрами - 9461, що не заражали до вакцинації - 1613.

В обох групах у вакцинованих "модерної" були більш високі титри в порівнянні з "Пфайзер": раніше неінфіковані - 2881 vs

Автори зазначили, що рівень антитіл негативно корелювали з віком у раніше неінфікованих, і були найвищими серед учасників до 35 років.

Люди різного віку раніше неінфіковані, щеплені "модерної", мали більш високі титри в порівнянні з прищепленими "Пфайзер".

ВАЖЛИВО. Антитіла - тільки один з важливих компонентів імунної відповіді поряд з клітинним. Автори не перевіряли, як відмінності в титрах впливають на ефективність захисту, і також не перевіряли рівні конкретно нейтралізують вірус антитіл - тільки сумарні (тобто, що нейтралізують + зв'язують). Бельгійці підкреслюють: неясно, як такі відмінності між вакцинами відображаються на їх ефективності, і дослідження не відповідає на питання, а) яка вакцина ефективніша від зараження / хвороби, б) антитіла після якої довше залишаються в крові.

Вчені вважають, що різницю можна пояснити більш високим вмістом іммуногена - мРНК - в дозі "модерни" у порівнянні з "Пфайзер", а також більш тривалим інтервалом між дозами (чотири тижні проти трьох).

Читайте також