Лікар пояснив вплив погоди на самопочуття

Лікар пояснив вплив погоди на самопочуття

Вчені Арктичного університету Норвегії з'ясували, що відчуття болю безпосередньо пов'язано з погодними явищами. У свою чергу, лікар Олексій Добровольський в бесіді погодився з висновками скандинавських фахівців і пояснив вплив погоди на самопочуття, а також розповів, коли люди відчувають біль сильніше за все.

Норвезькі фахівці вирішили перевірити теорію про зв'язок болю з погодою і провели дослідження, для якого відібрали 19 тис. Добровольців. При цьому чоловіків і жінок в групі було майже порівну, а їх середній вік становив 57 років.

Щоб розібрати вплив погоди на відчуття болю, вчені протягом 12 місяців проводили спеціальний тест: випробуваним на гомілку надягали здавлюють манжет і просили їх тримати руки в крижаній воді, паралельно фіксуючи детальні показники погоди - температуру повітря, атмосферний тиск, вологість та інше.

Як виявилося, найбільший вплив на больові відчуття надають температура і тиск. Так, учасники експерименту протягом довшого часу могли тримати руку в воді, коли за вікном була холодна погода. Разом з тим дослідникам не вдалося з'ясувати, чи впливають на сприйняття больового ефекту психологічний і фізіологічні чинники.

Олексій Добровольський підтвердив, що в холодну погоду люди дійсно легше переносять біль. За його словами, невипадково існують «заморозки», здатні купірувати больові відчуття.

«Спекотна погода з високою температурою буде посилювати біль. При підвищеній температурі провідність больових рецепторів буде вище, тому людина відчує біль яскравіше і сильніше. При холодній же погоді ефект буде зменшуватися. Холод можна використовувати як знеболюючий засіб », - пояснив лікар.

Також фактором впливу на почуття людини медик назвав атмосферний тиск. Він зазначив, що переоцінювати цей вплив не варто.

Читайте також