Користь і шкода шовковиці: кому лікарі не рекомендують споживати ягоду

Користь і шкода шовковиці: кому лікарі не рекомендують споживати ягоду

Всім відомі два види шовковиці — чорна і біла. Їхні ягоди багаті глюкозою, фруктозою, органічними кислотами. Вони містять вітаміни В, С, Е, К, РР, макроелементи калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, цинк, селен, мідь, залізо.

Корисні властивості шовковиці 

  • Вона досить дієтична ягода, оскільки у 100 г шовковиці всього 50 ккал
  • Шовковиця може виводити токсини і очищати кишківник. Тому її рекомендують людям, які хочуть скинути зайву вагу
  • Плоди шовковиці покращують кровообіг, збільшують кількість червоних кров'яних тілець, тому показані при анемії. Також вони забезпечують профілактику захворювань серцево-судинної системи.
  • Чорна шовковиця допоможе усунути печію, прискорить загоєння ерозій і запалень слизових оболонок.
  • Біла шовковиця позитивно впливає на органи дихання і заспокоює кашель, має відхаркувальний ефект. Вона наділена антисептичними властивостями і здатна боротися з респіраторними інфекціями та вірусами.
  • Обидва вида  підвищують імунітет і володіють протизапальними властивостями. Тому лікарі ефективна під час ГРЗ. Під час грипу та застуди корисні не лише ягоди, а й заварені окропом листя шовковиці. Він  має жарознижувальний ефект.
  • Шовковиця також має антистресову дію і покращує настрій, допомагає при безсонні. Для цього вам необхідно з'їдати жменю шовковиці перед сном.

Кому заборонено споживати шовковицю 

Людям, які страждають на діабет, варто обережно вживати шовковицю через велику кількість у ній цукру. Також необхідно пам'ятати, що шовковиця – сильний алерген, а тому переїдання може призвести до розладу шлунка.

Маленьким дітям теж не варто давати ці ягоди.  Дворічній дитині можна давати не більше двох ягід чорної шовковиці, однак краще включити до раціону компот із неї. 

 

Джерело: Мой ребенок

Читайте також