Гарбузове насіння — комора корисного

Гарбузове насіння — комора корисного

У багатьох народів насіння гарбуза вважається ефективним чинником поліпшення здоров’я.

Воно містить 44-50% жирних кислот (омега), має високий вміст клітковини (23-27), білків (37-40), багатий склад мінералів, серед яких особливо багато цинку, магнію та калію, вітамінів, солі фолієвої кислоти та інші корисні речовини.

Медики відзначають позитивну дію насіння гарбуза за таких порушень здоров’я:

* серцево-судинні проблеми: жири, що містяться в ньому, сприяють нормалізації рівня холестерину, а калій зміцнює судини;

* закреп: концентрація волокон у цьому насінні досить висока, що робить щоденне його споживання чудовим засобом для профілактики та лікування закрепів;

* шкіра, волосся й зір: насіння гарбуза багате на вітамін Е з визнаною антиоксидантною активністю, і щоденне його вживання бореться з передчасним старінням клітин усього організму. Воно також багате на вітамін А, який запобігає очним захворюванням, особливо таким, як дегенерація жовтої плями та катаракта;

* проблеми простати: це один із найкращих природних методів для поліпшення стану простати та сечових шляхів (рецепт для оздоровлення простати: 150 г насіння цілого гарбуза (свіжого, в сирому вигляді, неочищеного) залити літром фільтрованої води, протягом 20 хвилин кип’ятити на слабкому вогні. Після зняття з вогню та охолодження процідити. Пити по склянці тричі на день. Курс — 3-4 тижні);

* кашель, бронхіт: поліпшити стан допоможе бальзам: 60 г очищеного сирого насіння гарбуза подрібнити, додати 2 столові ложки натурального меду, 200 мл очищеної води, 20 крапель спиртової настоянки прополісу. Перемішати до однорідної консистенції, вживати по чайній ложці 5 разів на день.

Борошно з гарбузового насіння — дієвий засіб від підвищеного холестерину, за діабету та закрепів.

Його готують у такий спосіб: насіння замочити у воді протягом кількох годин, промити. Висушити за кімнатної температури, подрібнити в блендері на порошок. Зберігати в банці з кришкою. Вживати по чайній ложці, додаючи до страв. Рекомендована доза — не більше 2-3 столових ложок на добу.

Протипоказання: загострення гастриту, виразкова хвороба, панкреатит, холецистит, непрохідність шлунка та кишечнику.

Читайте також