Денна втома — плата за безсоння

Денна втома — плата за безсоння

Хронічна нестача сну може призвести до ожиріння, цукрового діабету, інфаркту чи інсульту. І зробити людину вразливою до інфекцій.

Більшість людей розуміє: сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння — небезпечно для життя. Однак ці ж самі люди навіть не здогадуються, що їхня голова буде так само «затуманена»… після безсонної ночі. Ніч без сну або майже без нього може знизити водійську вправність до такого ж рівня, як і перевищення допустимого рівня алкоголю у крові. Люди, які страждають від безсоння, частіше потрапляють у ДТП порівняно з тими, які добре висипляються вночі.

За твердженнями експертів, від хронічного безсоння потерпає одна людина з десяти. Безсоння, крім того, що спричиняє денну втому, знижуючи працездатність людини, ще й створює передумови для виникнення серйозних захворювань і станів. А саме:
серцево-судинних захворювань (інсультів, інфарктів, артеріальної гіпертензії), інфекцій,
ожиріння, цукрового діабету, депресії.

Сон впливає на здатність думати, швидко реагувати і запам’ятовувати, а також вирішувати проблеми. Можете виробити у собі певну толерантність до браку сну, навіть не підозрюючи, наскільки від цього страждає ваша пильність і продуктивність.

Утома чи сонливість?

Важливо розрізняти денну втому, яка пов’язана з безсонням, від надмірної денної сонливості, бо навіть дослідники у галузі медицини часто використовують ці два терміни як взаємозамінні. Люди, які страждають від надмірної денної сонливості, можуть заснути, коли їм стане нудно або якщо якийсь час не рухатимуться.

Причиною надмірної денної сонливості зазвичай є апное сну, синдром неспокійних ніг, нарколепсія, неврологічні захворювання (зокрема хвороба Паркінсона), а також прийом деяких ліків.

Люди з денною втомою почуваються змученими, однак протягом дня не засинають. Проте, щоб вести звичний спосіб життя і займатися буденними справами, їм доводиться докладати багато зусиль.

Симптомами денної втоми є:
втома, слабкість і?/?чи низький рівень життєвої енергії;
низька продуктивність;
забудькуватість і проблеми з пам’яттю;
схильність до прийняття помилкових рішень;
депресія;
низька зацікавленість соціальною взаємодією.

Покладіть втому… спати

Зробіть перший крок до того, щоб позбутися денної втоми — визначте її причину. Крім безсоння, існує багато інших факторів, які можуть викликати втому: розлади сну, діабет, артрит, бронхіальна астма, синдром хронічної втоми тощо.

Крім того, можуть виникати обставини, які сприяють уривчастому сну. Це може бути, наприклад, грудне вигодування, хронічний біль або часте сечовипускання, що є наслідком збільшення простати або неконтрольованого діабету. Втома може бути також побічним ефектом певних медичних препаратів.

Запишіться на прийом до свого сімейного лікаря чи терапевта, який оцінить ваші симптоми. Якщо у вас є труднощі із засинанням або ваш сон — надто чутливий, розкажіть про це лікарю. Існує ефективне лікування безсоння, у тому числі медикаментозне або когнітивно-поведінкова терапія, які допоможуть покращити ваше самопочуття і функціональність протягом дня.

Читайте також