![Чому варто регулярно їсти чорну квасолю](/img/1140/chomu-varto-rehulyarno-isti-chornu-kvasolyu_20250207_7659.jpg)
Чому варто регулярно їсти чорну квасолю
Чорна квасоля - справжній суперфуд, який може стати бюджетною альтернативою м'ясу. Завдяки високому вмісту білка чорна квасоля чудово насичує та сприяє підтримці м'язової маси, а наявність клітковини покращує травлення. Вона також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та підтримує здоров'я серця.
Чорна квасоля надзвичайно багата на клітковину та рослинний білок. Це дві поживні речовини, які допомагають знизити ризик хронічних захворювань і яких бракує багатьом західним дієтам. Їхній білок добре засвоюється, з коефіцієнтом засвоюваності 79%. Насправді чорна квасоля вважається екологічно чистим джерелом білка порівняно з джерелами тваринного походження.
Чорна квасоля корисна для здоров'я серця
Чорна квасоля багата на антиоксиданти - сполуки, що нейтралізують вільні радикали, допомагаючи запобігти окислювальним процесам, які спричиняють хронічні захворювання. Завдяки цьому її антиоксиданти можуть сприяти зниженню ризику серцевих захворювань, діабету 2 типу та деяких видів раку. Зокрема, чорна квасоля містить значну кількість поліфенолів, особливо антоціанів. Ще однією групою її антиоксидантів є флавоноїди, такі як катехін, кверцетин, мірицетин і кемпферол. Вони мають потенційні протиракові та серцево-судинні властивості.
Приготування та зберігання (особливо за високих температур) можуть зменшувати вміст антиоксидантів у квасолі. Щоб мінімізувати втрати, зберігайте її в прохолодному, сухому місці.
Для профілактики діабету
Антиоксиданти та клітковина чорної квасолі сприяють контролю рівня цукру в крові. Дослідження показали, що антоціанідинів у її складі підвищують чутливість до інсуліну, що, у свою чергу, покращує реакцію клітин на цей гормон. Це може знизити рівень цукру в крові після прийому їжі. Крім того, антоціанідини можуть пригнічувати активність альфа-амілази, мальтази та сахарази - трьох ферментів, що беруть участь у перетравленні вуглеводів, - що додатково сприяє зниженню рівня цукру в крові після їжі.
Чорну квасолю легко додати в раціон
Чорна квасоля є недорогим джерелом високоякісного білка та клітковини, а отже досить бюджетною альтернативою м'яса. Для вживання в раціон варто використовувати свіжо відварену квасолю або ж вже готову консервовану з банки.