Чим небезпечні страви з фастфуду

Чим небезпечні страви з фастфуду

Чи знаєте ви, що майже кожен п’ятий житель великих міст в Україні регулярно відвідує заклади швидкого харчування? Про це свідчать соціологічні дослідження.

І основними клієнтами таких закладів є молодь. Однак не варто забувати, що «швидка їжа», особливо якщо вживати її часто, — прямий шлях до серйозних проблем зi здоров’ям.

- Найголовніша проблема — умови зберігання продуктів, iз яких виготовляють хот-доги, гамбургери, шаурму, — говорить сімейна лікарка Олена Міщенко. — Не всі виробники і реалізатори «швидких» страв ретельно стежать за тим, аби продукти зберігалися належним чином.

Тому перед тим, як замовити собі «швидку й апетитну» страву, подумайте, з яких продуктів вона приготовлена. Здебільшого в таких закладах використовують комбінований жир із великою часткою маргарину. А маргарин містить велику кількість так званих трансжирів, які осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок. Тож варто задуматися, на чому готували картоплю фрі, якою ви вирішили втамувати голод.

До речі, про трансжири. Це продукт, якого не зустрінеш у природі. Трансжири виробляються тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодоруванні рафінованої олії. Відтак організм людини «не знає», що з ними робити. Вони порушують жировий обмін, провокують розвиток атеросклерозу і надмірну вагу.

За стандартом, жир у фритюрниці слід замінювати кожні 2-3 години. Однак рідко хто так робить. Жир для смажіння просто доливають за потреби. Отож у продуктах, приготовлених таким чином, накопичуються канцерогени (які провокують розвиток онкозахворювань) і глікотоксини (що призводять до хронічних запальних захворювань).

- А сосиски у хот-догах — взагалі окрема тема, — застерігає лікар. — Не секрет, що м’яса як такого в цьому продукті фактично немає, зате вдосталь ароматизаторів, сої, підсилювачів смаку, барвників, консервантів. Загалом підсилювачі смаку — одна з найбільших проблем навіть якісного фастфуду.

Зверніть увагу на ще один важливий нюанс. Правильне травлення можливе, тільки якщо ви їсте спокійно, не кваплячись. Інакше всі регуляторні процеси в організмі порушуються, і з часом це виливається у якесь захворювання. Тож коли ви їсте на ходу (а швидка їжа переважно так і споживається), така трапеза точно не йде на користь.

Кілька ідей для корисного перекусу

Кефір, йогурт, кисле молоко

Корисні бактерії, що містяться в них, сприяють поліпшенню травлення, усувають тяжкість і підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Свіжі кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру, без добавок і ароматизаторів — не тільки корисний перекус, а й ефективний спосіб нормалізувати вагу.

Свіжі, заморожені або сушені фрукти і ягоди

Вони містять цінні вітаміни і мікроелементи, зміцнюють організм, наповнюють його енергією. Зручні, смачні і поживні для перекусів банани, груші, яблука, апельсини, вишня, полуниця, чорниця.

Салати зі свіжих овочів

Як і фрукти, овочі містять багато корисних речовин і мінімум калорій. Легко втамувати голод можна ароматним салатиком із болгарського перцю, помідора, огірка, зелені. Заправляти краще рослинною олією, а не сметаною чи майонезом (особливо в теплу погоду).

Смузі

Цей смачний напій можна приготувати в блендері за кілька хвилин. Подрібніть шматочки фруктів, ягід або овочів, додайте в суміш трохи молока, кефіру чи йогурту. Доречними будуть чайна ложечка насіння льону і трохи кориці. Цукор і сіль можна не додавати.

Сухофрукти і горіхи

Такі перекуси особливо корисні в робочі дні, оскільки сприяють активізації мозкової й фізичної діяльності.

Читайте також