Чи можна вакцинуватися, якщо перехворів на COVID-19

Чи можна вакцинуватися, якщо перехворів на COVID-19

Інфекціоніст та експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова вважає, що ті, хто перехворів на коронавірус, захищені всього лише на три місяці. Потім цей захист слабшає, і вже через півроку можна знову злягти з COVID-19.

У той же час, МОЗ радить людині, яка перехворіла, перенести вакцинацію на півроку. Однак, за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, якщо людина значиться в пріоритетних групах і готова робити щеплення, вона може це зробити без будь-яких протипоказань.

Єдина логіка таких рекомендацій в тому, що люди, які вже перехворіли, ще на якийсь час захищені від повторного зараження, каже головний санлікар. А тому в умовах браку вакцин вона більше потрібна тим, хто ще не стикався з хворобою.

— Під час масової вакцинації в Ізраїлі, де щеплення отримали понад п’ять мільйонів осіб, вакцинували навіть тих, у кого були антитіла проти COVID-19. Інформації про те, що вакцинація тих, хто перехворів, була небезпечною, немає, — зазначив член оперативного штабу, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Єдині, кому не слід робити щеплення — вагітні жінки, оскільки мало даних про те, як вони переносять введення препарату.

Читайте також