Банани — ідеальний перекус
Вживання в їжу 1?2 бананів на день справляє стійкий тонізуючий вплив
Банани відомі людям з глибокої давнини. Батьківщиною бананів вважають Індію і Китай. Принаймні в цих країнах банани довго вважалися священними плодами, які повертають сили і живлять розум. Банани — ідеальна та здорова їжа для того, щоб перекусити.
За вмістом різноманітних і легко засвоюваних організмом людини цукристих поживних речовин і мінеральних солей, а також наявністю широкого комплексу вітамінів банани є одними з найцінніших плодових рослин, які все більше використовуються в медичній практиці. У м’якоті бананів містяться клітковина, крохмаль, пектинові речовини, вуглеводи у вигляді сахарози, білки, ароматичні та дубильні речовини, ферменти і яблучна кислота. Цей фрукт багатий на вітаміни С, РР, В1, В2, В6, а також провітамін А, магній, кальцій, натрій, залізо, фосфор і дуже багато калію. За вмістом вітаміну С банан не поступається багатьом цитрусовим.
Корисні властивості бананів
Тонізуюча речовина ефедрин, яка міститься у бананах, злегка піднімає рівень артеріального тиску, стимулює центральну нервову систему, підвищує рівень цукру у крові і має спазмолітичну дію на бронхолегеневу мускулатуру. Вживання в їжу 1-2 бананів на день справляє стійкий тонізуючий вплив: підвищуються настрій, концентрація уваги і працездатність, знижується втомлюваність, очищається організм.
Завдяки важливим фізіологічно активним речовинам-катехоламінам, які містяться у м’якоті плодів, банани з успіхом застосовують для лікування кишкових захворювань і пептичних виразок шлунка та дванадцятипалої кишки. Для дітей зі шлунково-кишковими захворюваннями ефективним засобом є подрібнені плоди банана.
Сік бананів має позитивну лікувальну дію у випадках крововиливів у шлунок і дванадцятипалу кишку, за холери та дизентерії. Банани призначають проти проносів, ентеритів, дивертикулітів і виразкових колітів. Банани корисні хворим на нефрит і недуги печінки, з сечокам’яною хворобою, стоматитами.
Банани володіють седативними властивостями. Сік зі стебел рослини застосовують як заспокійливий і протисудомний засіб у випадках істерії та епілепсії. Ці властивості бананів отримали наукове підтвердження. Ще Авіценна писав, що банани можна вживати як засіб від імпотенції. Банани як джерело солей калію і магнію призначають в розвантажувальні дні хворим на атеросклероз і гіпертонію, якщо вони погано переносять голод.
Незрілі банани розчавлюють, сушать, а потім прикладають до діабетичних виразок на ногах.
Лікувальні властивості бананової шкірки
Компрес зі шкірки стиглого банана прикладають до лоба і потилиці для полегшення болю у випадку мігрені. Відвар із зеленої свіжої шкірки використовують як засіб від гіпертонії. Внутрішню поверхню шкірки стиглого банана прикладають до опіків, висипу, наривів. Підошовних бородавок дозволить позбутися метод, підтверджений клінічними дослідженнями: бананову шкірку прив’язують до підошви внутрішнім боком до бородавки; під час миття ніг її знімають і замінюють на свіжу. Цей метод вимагає тривалого лікування, але дає хороші результати.
Протипоказання
Банани — досить важка їжа, вони повільно перетравлюються, сприяють скупченню газів в кишечнику і ускладнюють відтік жовчі. Їх треба ретельно прожовувати і їсти маленькими порціями. Не рекомендується їсти банани натще і запивати їх водою.
Щоденне вживання бананів залежить від загального стану організму. З лікувальною метою ці плоди слід вживати дозовано і лише під наглядом лікаря.
Банани збільшують густину крові, тому вони протипоказані за тромбофлебітів, варикозного розширення вен, а також людям, які перенесли інфаркти та інсульти.
Банани і банановий сік протипоказані у випадку підвищеної кислотності шлункового соку. За цукрового діабету вживання стиглих плодів банана також має бути обмежене. Але для хворих на діабет хорошою їжею є незрілі і варені плоди, а стиглий банан допомагає у випадку гіпоглікемічного нападу.