А може, вона і не зайва

А може, вона і не зайва

Уже кілька десятиліть багато людей захоплені ідеєю тотального схуднення. Задля боротьби із зайвою вагою докладається багато моральних і фізичних зусиль та чимало фінансових коштів: створено цілу індустрію спортивних комплексів і тренажерних залів, розроблено тисячі видів різних дієт, програм та методик схуднення. Причому заручниками такого способу життя часом стають аж ніяк не ті, хто страждає надмірною огрядністю.

Нещодавно з’явилася нова точка зору на проблему зайвої ваги: данські дослідники вважають, що для деяких людей втрата кілограмів зовсім не означає стати здоровішими і красивішими, а навпаки, — межує з небезпекою.

Було обстежено близько трьох тисяч осіб, котрі вважали, що мають надмірну масу тіла. При цьому встановлено цікаву закономірність: вірогідність зазнати інфаркт у жінок, чий об’єм стегон більше 100 см, менше на 87%, ніж у їхніх струнких подруг.

Крім того, сідничний жир містить чудову речовину — адипонектин, що відповідає за безпеку артерій. У поєдинку із зайвими кілограмами, не варто вступати в боротьбу з генетичною пам'яттю. Відомості про певну кількість жирових клітин у нашому організмі закріплені на генному рівні й передаються у спадок, тому прагнучи знизити свою вагу можливими і неможливими способами, ми часом просто завдаємо прямої шкоди своєму тілу.

Звичайно, не завжди огрядність пояснюється генетичною схильністю. Здебільшого надлишок «тіла» з’являється в результаті неправильного способу життя — переїдання і відсутності фізичних навантажень.

У групі ризику також люди з неправильним обміном речовин, а ще вагітні та жінки, які годують груддю. Ризик виникнення діабету, гіпертонії, інсульту, хвороб суглобів в огрядних людей набагато більший, ніж у худих.

Читайте також