Зміна сезону провокує загострення серцево-судинних захворювань

Зміна сезону провокує загострення серцево-судинних захворювань

Особливо вразливі у період міжсезоння люди, які страждають від серцево-судинних захворювань. Найчастіше дає про себе знати артеріальна гіпертензія. Підвищений артеріальний тиск і його часті стрибки вгору-вниз значно збільшують навантаження на серце і судини, провокуючи інфаркти та інсульти. Тому навесні наше серце потребує додаткової підтримки

Загострення захворювань серцево-судинної системи — одне з найпоширеніших у весняний період. За три довгі зимові місяці організм людини виснажується, втрачаючи необхідні для життя мінерали і вітаміни, і, на жаль, за допомогою тільки харчових продуктів дуже важко допомогти йому відновитися.

Для того, щоб наше серце працювало як годинник — злагоджено і без перебоїв, крім основних чинників (відмова від шкідливих звичок, прогулянки на свіжому повітрі, уникнення стресових ситуацій тощо), необхідно підтримувати мінерально-вітамінний баланс організму.

Одними з найбільш важливих «серцевих» мінералів є калій і магній. Калій належить до ключових мінералів, без яких наш організм не міг би існувати. Цей мікроелемент слугує живленням для міокарда, регулює активність м’язів, знижує кров’яний тиск, покращує надходження кисню до мозку. Дефіцит калію негативно впливає на серцевий ритм, підвищує ризик розвитку аритмій та інсультів.

Причиною втрати калію організмом можуть стати такі фактори: прийом деяких груп лікарських препаратів, блювота, діарея, травми, підвищене потовиділення.

Магній є найважливішим мінералом для серця. Він забезпечує стабільність роботи серцевого м’яза і кровоносної системи, виявляє антиаритмічну дію, сприяє розслабленню м’язів і нормалізує кров’яний тиск. Через дефіцит магнію в організмі серцево-судинна система страждає в першу чергу, розвиваються такі захворювання, як аритмія, гіпертензія, ішемічна хвороба серця. Під ударом перебувають також нервова і ендокринна системи. Втраті магнію сприяють часті стреси, важка фізична і розумова праця, нездоровий спосіб життя: гіподинамія, зловживання алкоголем і неправильне харчування.

Калій та магній доповнюють один одного, як нерозлучні партнери: якщо в крові буде недостатня кількість калію, дефіцит магнію теж забезпечений. Комбінація калію і магнію поліпшує обмін речовин в міокарді, підвищує переносимість серцевих глікозидів, зменшує ризик тахікардії та аритмії.

Приймати калієво-магнієві препарати рекомендується людям, що страждають від аритмій, порушень серцевого ритму, тахікардії, підвищеного артеріального тиску, а також з профілактичною метою за дефіциту калію і магнію у крові.

Фахівці вважають, що у день необхідно відводити хоча б 30-40 хвилин на помірне фізичне навантаження — наприклад, енергійну ходьбу, плавання. П’ять-шість кілометрів на день — стільки повинна пройти людина, щоб серце­во-судинна система отримувала необхідне навантаження.

Читайте також