Зігріваюча настоянка калини для осінніх вечорів: ефективний засіб від застуди
Червоні ягоди калини дозріли у серпні, традиційно їх починали збирати на Першу Пречисту, але для настоянки та інших консервацій калину найкраще збирати в жовтні, відразу після перших заморозків.
Ягоди також можна заморозити, щоб нейтралізувати токсичні сапоніни і таким чином усунути гіркий смак. Плоди калини містять сапоніни, дубильні речовини, пектин, органічні кислоти (в тому числі оцтову, валеріанову), цукор, каротиноїди, вітаміни С, РР, Е і фолієву кислоту (вітамін В9), а також мінерали кальцій, калій, натрій, магній, фосфор, залізо. Смачна і цілюща настоянка калини допоможе боротися із застудою та грипом, зміцнить судини, знизить кров'яний тиск і заспокоїть вас, пише видання StronaZdrowia.
Рецепт досить простий, потрібно лише чотири інгредієнти:
1 кг плодів калини, 0,5 л ректифікованого спирту з вмістом алкоголю 95%,
0,5 л чистої горілки з вмістом спирту 40%,
0,5 кг цукру або 0,5 л рідкого меду.
Стиглі плоди зірвати, помити, відцідити та скласти в скляну банку. Якщо вони були попередньо заморожені, перед приготуванням настоянки розморозьте їх і злийте зайву воду. Потім влийте спирт і горілку, закрийте банку і відставте на 4-6 тижнів. Кожні кілька днів струшуйте банку.
Після закінчення цього часу процідіть рідину, пересипте фрукти цукром або медом і залиште в теплому місці на 2-3 тижні, час від часу струшуючи банку. Потім процідіть сироп і змішайте з алкогольним екстрактом. Процідити, щоб настоянка стала прозорою.
Розлийте в скляні пляшки, щільно закрийте кришками й залиште настоюватися приблизно на 6 місяців. Вживати по 20-30 грамів на день.