За один день дірка у зубах не з’явиться…

За один день дірка у зубах не з’явиться…

Знаєте, яке хронічне захворювання є найбільш поширеним у світі? Ні, не ішемічна хвороба серця, не цукровий діабет і навіть не артеріальна гіпертензія, а… карієс. Від цієї недуги потерпає понад 80% населення Землі. А в Україні, згідно з офіційною статистикою, — майже 100%!

Карієс виникає лише за наявності чотирьох факторів ризику: бактерій, цукрів, піддатливої емалі та часу, адже за один день дірка у зубі не може з’явитися.

Основою захисту від карієсу є регулярне очищення зубів від м’якого нальоту, який утворюється із залишків їжі, компонентів слини та епітелію під дією каріозних бактерій — незначного відсотка з тих 300 мікроорганізмів, які населяють нашу ротову порожнину. Ці бактерії залишаються на зубах і руйнують їх тканини, оскільки, харчуючись залишками вуглеводів, виробляють нищівні для зубів кислоти.

Наліт утворюється на зубах упродовж кількох годин. Ось чому ретельне чищення зубів двічі на день збільшує шанси уникнути карієсу. За словами фахівців, щоб належно подбати про гігієну міжзубного простору, однієї зубної щітки недостатньо. Потрібно користуватися зубними нитками та інтердентальними щітками, а також спеціальними скребками, які дозволяють ретельно очистити язик і внутрішню частину ротової порожнини (ясна та щоки).

Усунути весь наліт неможливо. Відтак залягаючи у важкодоступних місцях, він мінералізується і з часом перетворюється на твердий зубний камінь, який також є ідеальним середовищем для розмноження бактерій. Видалити його у домашніх умовах звичайною зубною щіткою нереально. Тож двічі на рік слід відвідувати стоматолога, який зробить це за вас.

Проте в окремих випадках професійну чистку зубів потрібно проводити частіше. Схильність до карієсу залежить у тому числі від кількості й складу слини. Люди зі специфічним складом слини повинні проводити професійну гігієну ротової порожнини кожні 1−3 місяці.

Проте щоб запобігти карієсу, видалити зубний камінь — це тільки половина роботи. Оскільки після проведення цієї процедури емаль зубів стає пористою, як наслідок, починає швидко «втягувати» забруднення, знову перетворюючись на ідеальне середовище для існування бактерій. Тому після того, як лікар усуне камінь, бажано, щоб додатково відполірував емаль.

Як уже згадувалося, одним із факторів розвитку карієсу є цукри, однак йдеться не лише про солодощі. Зубам шкодять також часті перекуси з вмістом «поганих» вуглеводів, наприклад, чіпсами або виробами з пшеничного борошна. Такі вуглеводи викликають швидке падіння рН у ротовій порожнині, що сприяє демінералізації емалі.

Вуглеводні продукти, крім того, мають липку консистенцію — вони «чіпляються» до зубної емалі, сприяючи таким чином виникненню і прогресуванню карієсу. Тож після їди рекомендується сполоснути рот водою і через кілька хвилин — пожувати жуйку. Варто також включити у свій раціон так звані хороші вуглеводи — сирі овочі та фрукти, вироби з цільного зерна, коричневий рис і бобові.

Читайте також