
Якщо маєте схильність до закрепів, рис не варто їсти
Рисова крупа — традиційний продукт азійської кухні, який непогано прижився в Україні. З рису варять не тільки каші та готують голубці, але й роблять різноманітні десерти. Та чи є рисова каша корисною - пояснив сімейний лікар Михайло Цюрак.
- Рис містить наступні поживні речовини: вітаміни групи В, лецитин, калій та фосфор. Вищезгадані компоненти позитивно впливають на роботу нервової системи та серця. Ще однією важливою властивістю рису є відсутність глютену. Тому особам з непереносимістю глютену можна вживати рис, - говорить Михайло Цюрак.. - Глютен може також посилювати прояви алергії, тому рисова каша рекомендована під час лікування алергічних захворювань. Рис також показаний при захворюваннях шлунка та кишечнику, зокрема при гастритах та запальних процесах в кишечнику, які супроводжуються проносами (рис має закріплюючий ефект).
Якщо вагаєтесь, який їсти рис — шліфований (білий) чи нешліфований (коричневий), то, за словами лікаря, останній містить більше вітаміну В.
- Проте його смакові якості нижчі за шліфований варіант. Тому нешліфований рис рекомендовано вживати тим людям, які харчуються переважно рисом і не вживають інші крупи та продукти, що містять вітаміни В. Якщо ж ваш раціон збалансований різними продуктами, можна спокійно вживати шліфований рис. Рис не рекомендують при схильності до закрепів та при неконтрольованому цукровому діабеті (високий глікемічний індекс), - каже лікар.