Як уникнути гострих кишкових розладів

Як уникнути гострих кишкових розладів

Біль у животі, нудота, блювота, що повторюється, діарея. Так проявляє себе харчове отруєння, і трапляється воно вже через дві-чотири години після того, як людина спожила неякісні продукти.

Усмоктуючись із кишечнику в кров, токсини впливають на всі органи і системи організму, в результаті чого підвищується температура тіла, з’являється лихоманка, тахікардія (прискорене серцебиття), знижується артеріальний тиск, людина навіть може знепритомніти.

Неприємності з травленням можуть спричинити також дизентерія, сальмонельоз, ботулізм…

Ці недуги виникають найчастіше тоді, коли людина вживає інфіковані харчові продукти або воду, коли нехтує правилами гігієни — не миє руки перед тим, як сісти до столу, не надто сумлінно дотримується чистоти на кухні.

Закінчився термін — не їжте!

— Уникнути кишкових розладів допоможуть п’ять основних правил, — пояснює лікар-інфекціоніст Лариса Радченко. — Це особиста гігієна, дотримання санітарних правил приготування і зберігання їжі, вживання чистої води, «ізолювання» харчових продуктів від впливу комах, які є переносниками інфекцій, а також обережність у закладах громадського харчування.

Загальновідомо, що купувати продукти, термін реалізації яких завершився або добігає кінця, — небезпечно. Але торговельні мережі часто пропонують на такий товар привабливі знижки. І дехто не втримується від «спокуси». Результат може бути невтішний. Особливо якщо споживати молочні продукти, що вичерпали свій термін придатності.

— Якщо вживаєте молоко з магазину, то можете пити його відразу з пакета — така продукція піддається пастеризації, — зазначає лікар. — А ось молоко, куплене на базарі, пити сирим небезпечно: його обов’язково треба кип’ятити.

Вода, забруднена виділеннями носія інфекції, — поширене джерело кишкових отруєнь. Фахівці стверджують, що найбезпечнішою є вода з централізованого водогону, оскільки її постійно очищають і знезаражують спеціальними засобами. В інших випадках, наголошує медик, пити сиру воду небезпечно. Особливу небезпеку може таїти вода з відкритих водойм — річок, озер, ставків.

Туди можуть потрапляти нечистоти, які змивають з поверхні ґрунту атмосферні опади. Чи безпечно пити воду без кип’ятіння із сільської криниці? Якщо криниця розташована далеко від можливого джерела забруднення, тоді можна спробувати. Але найкраще все ж попередньо зробити аналіз води у санепідемстанції.

Сире і варене — окремо

— Перше золоте правило для запобігання харчовим отруєнням — продукти, які вживаєте, мають бути безпечними. Ретельно мийте овочі, фрукти, зелень у проточній воді, — наголошує Лариса Радченко. — Друге правило — правильне зберігання продуктів та готових страв. Продукти, які швидко псуються, необхідно зберігати в холодильнику при температурі не вище +6. Існує певний термін їхнього вживання, якого необхідно чітко дотримуватися. Наприклад, м’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як шість годин, торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати — 36 годин, смажені котлети — 24 години, варені ковбаси — 48 годин.

А сире м’ясо, рибу та м’ясні напівфабрикати необхідно зберігати окремо від готових страв у холодильнику. Пам’ятайте, що салати зі свіжих овочів можуть «чекати» не більше кількох годин. Загалом лікарі радять вживати свіжоприготовлену їжу.

— Більшість харчових отруєнь стаються внаслідок елементарних лінощів і недбальства, — наголошує лікар. — Господині часом забувають, що кухонне приладдя і посуд треба мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарити окропом. Посуд важливо зберігати в закритому місці.

На кухні під рукою завжди повинні бути окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, для хліба, овочів.

— Адже навіть правильно приготовлена їжа може забруднитися через контакт із сирими продуктами, — зауважує інфекціоніст. — Не можна, наприклад, використовувати одну і ту саму дошку та ніж для приготування сирої і вареної (смаженої) птиці. Таким чином ви спрощуєте шлях для мікробів, які з сирих продуктів швидко перекинуться на готову страву і спровокують отруєння.

Читайте також