Вчені заявили, що антитіла від COVID-19 слабшають до нових штамів через півроку

Вчені заявили, що антитіла від COVID-19 слабшають до нових штамів через півроку

Антитіла у людей, які заразилися коронавірусом, стають слабкішими в захисті проти нових мутованих штамів через 6-12 місяців після формування. Як повідомило в суботу агентство Kyodo, до такого висновку прийшла група японських вчених з Університету Йокогами.

У дослідженні взяли участь 250 осіб віком від 21 до 78 років. Ці люди заразилися коронавірусом з лютого по квітень минулого року. При цьому у 97% з тих, хто перехворів у легкій формі, залишилася достатня кількість антитіл через півроку після ініціювання, а у 96% – через рік. У тих, хто переніс вірус у важкій формі цей показник досягав 100%.

Однак, як показало дослідження, цей захист уже неефективний до нових мутованих штамів. Так, як зазначили вчені, що у 69% безсимптомних або легких хворих вже через 6 місяців після зараження не буде антитіл до південноафриканського штаму, у 75% – до індійського. Ще гіршою є ситуація з бразильським і британським варіантами вірусу – стійкими до них залишаються лише 19 і 15% людей відповідно.

У тих, хто важко або середньо переніс хворобу, антитіла до штамів зберігаються приблизно на одному рівні з початковим вірусом. Таким чином, японські вчені вважають, що дослідження свідчить про необхідність вакцинації в умовах поширення нових штамів. Особливо, на їхню думку, на це варто звернути увагу молодим людям, які в більшості своїй не мають симптомів у разі зараження.

Читайте також