Вчені виявили в Анголі штам коронавірусу з 34 мутаціями

Вчені виявили в Анголі штам коронавірусу з 34 мутаціями

Вчені виявили у мандрівників в аеропорту Анголи новий варіант коронавірусу з 34 мутаціями – це більше, ніж у всіх відомих штамів. Варіант SARS-CoV-2 з великою кількістю змін може бути заразною або краще придушувати імунний захист організму, не виключили автори знахідки.

Невідомий раніше геном знайшли в середині лютого в ході тестування трьох приїжджих з Танзанії. У відкритій базі даних GISAID є інформація ще про дев’ять геномних послідовностей, виявлених у носіїв після подорожей в цю африканську країну, дві з яких мають ту ж основу, що й ангольський штам.

Новий варіант коронавірусу отримав тимчасову назву A.VOI.V2. У послідовності його ДНК знайдена 31 заміна амінокислот (важливі функціональні заміни), 11 з яких в шипах вірусу. Також виявлені три делеції, тобто перебудови в хромосомах, при яких випадає одна або декілька з ділянок.

Деякі з мутацій анголського варіанту африканські вчені виявляли і в раніше відомих штамах. Фахівці припускають, що ці зміни продовжують розвиватися і закріплюються в ДНК як корисні ознаки. На думку медиків, які виявили новий штам, всі ці мутації можуть підвищити опірність коронавірусу до антитіл і збільшити його заразність.

Але навіть якщо людина ризикує підхопити саме ангольський вірус, їй все одно варто зробити щеплення від COVID-19, адже велике число мутацій патогену не може серйозно відбитися на силі дії препарату.

 

«Якщо ефективність вакцини була умовно 92%, вона в залежності від кількості мутацій почне зменшуватися. Це не означає, що вона буде дорівнює нулю. Вона буде дорівнює 86%, 85% і так далі. Запас міцності вакцин досить великий», – запевнив фахівець.

Читайте також