В РФ спостерігаються потужні економічні проблеми – екс-міністр

В РФ спостерігаються потужні економічні проблеми – екс-міністр

У Росії зафіксовано значні проблеми в економічній сфері. Уряд РФ уже вводить обмеження на вихід іноземного бізнесу з російських активів, а акції Сбєрбанку з початку вторгнення в Україну впали 90%, найбільші російські компанії втратили $400 млрд капіталізації за 5 днів.

Про це повідомив колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Він зазначив, що 26-27 лютого ЦБ РФ непублічно заборонив продаж цінних паперів, випущених у РФ нерезидентами. Це спрямовано на те, щоб уповільнити відтік капіталу з РФ.

Також уряд РФ готує тимчасове обмеження на вихід іноземного бізнесу з російських активів, тобто фактично планується прихована націоналізація. 28 лютого Центробанк РФ підняв облікову ставку до 20%.

Готівковий долар у Москві коливався (продаж) від 103 до 200 рублів за долар. Причому валюту дуже складно купити, бо її немає в обмінниках. В Москві та інших російських містах ажіотажне зняття готівки у банкоматах.

Після блокування міжнародних резервів ЦБ РФ зупинив продаж валюти для гасіння паніки серед бізнесу та населення. Саме тому у Росії запровадили обов’язковий продаж 80% експортної виручки. Держава зобов’язала продавати виторг, який зайшов із 1 січня 2022 року. Тобто валюти Кремлю критично не вистачає.

Торги на фондовому ринку 28 -1 лютого не відкривались. Дані з торгів депозитарними розписками на акції російських емітентів у Лондоні показали, що обвал цінних паперів за окремими емітентами до 80% можливий. Акції Ощадбанку впали на торгах на 77%, трохи відігравши до кінця сесії.

Низка зарубіжних компаній повідомили про припинення спільного бізнесу із РФ. З Росії вирішили піти: British Petroleum, ExxonMobil, Shell, Boeing, банк HSBC, лізингова компанія AerCap, TotalEnergies та Engie. Французька нафтова компанія Total заявила, що не інвестуватиме в нові проекти в Росії.

Компанія Nord Stream 2 AG звільнила вже 140 співробітників.

Нью-Йоркська біржа і Nasdaq призупинили торги акціями Яндекс, Ozon та ще багатьох інших російських компаній.

Російська нафта продається з труднощами і суттєвими дисконтами.Минулого тижня дисконт на Urals у Європі досяг історичного максимуму ($11,6 за барель, більше 10%) до Brent, а цього тижня має стати ще вищим. За даними Reuters, «Сургутнефтогаз» не отримав заявок на дві танкерні партії Urals по 100 тисяч тонн з балтійських Усть-Луги та Приморська з відвантаженням у березні. Прем’єр-міністр Канади Трюдо оголосив, що його країна повністю припинить імпорт російської сирої нафти. ЄС оголосив, що відмовляється від російського газу.

Платіжні системи Visa та Mastercard відключили підсанкційні російські банки від своїх систем. Їхні карти перестали працювати за кордоном. Користувачі міжнародної платіжної системи PayPal не можуть зв’язати рахунки з картками російських банків.

Європейський банк реконструкції та розвитку вирішив безстроково зупинити фінансування проектів у РФ та Білорусі.

«Путін почав спалювати свої фінансову подушку. Кремль вирішив підтримати російські компанії та витратити 1 трлн рублів з Фонду національного добробуту на покупку акцій російських компаній. Фонд національного добробуту створювався для фінансування пенсій росіян, він наповнюється за рахунок доходів від продажу нафти та газу. Але насправді цей Фонд – це джерело фінансування проектів Путіна»

З початку війни акції «Сбєрбанку» обвалились на більш як 90%. Ключовий банк РФ перебуває на межі банкрутства, зазначив Омелян.

За п’ять днів війни РФ проти України найбільші російські компанії втратили $400 млрд капіталізаціїї.

ApplePay, Netflix та Spotify закриваються для РФ. Завод Hyundai у Санкт-Петербурзі, BMW у Калінінграді зупинили роботу.

Читайте також