NASA продовжить співпрацю з Росією, незважаючи на війну в Україні

NASA продовжить співпрацю з Росією, незважаючи на війну в Україні

Незважаючи на вторгнення військ РФ в Україну, спільну роботу на Міжнародній космічній станції буде продовжено, заявив представник NASA Джоель Монтальбано.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) підтвердило, що має намір продовжувати співпрацю з Росією, попри вторгнення військ РФ у Україну Україною. "Ми працюємо разом вже понад 20 років і ми робитимемо це і надалі", - заявив у понеділок, 14 березня, керівник програми NASA на Міжнародній космічній станції (МКС) Джоель Монтальбано.

Про це пише  Deutsche Welle .

"Ми знаємо, що відбувається, але ми можемо працювати далі", - сказав Монтальбано. За його словами, події останніх трьох тижнів ніяк не вплинули на функціонування орбітальної станції. "Це не такий процес, за якого одна група може існувати без іншої. Усі повинні працювати разом для досягнення успіху", - пояснив представник NASA.

Повернення з орбіти

Він наголосив, що заплановане на кінець березня повернення з МКС на Землю американського астронавта Марка Томаса Ванде Хая разом із російськими космонавтами Антоном Шкаплеровим та Петром Дубровим на космічному кораблі "Союз" пройде у штатному режимі. "Ми знаходимося в контакті з нашими російськими колегами з цього приводу, немає жодного занепокоєння", - запевнив Монтальбано.

 

Раніше "Роскосмос" також підтвердив планове продовження спільної роботи щодо запланованого повернення американця та двох росіян із МКС. На орбіті зараз працює і німецький астронавт Матіас Маурер (Matthias Maurer).

Переговори між НАСА та "Роскосмосом"

Монтальбано також зазначив, що переговори між НАСА та "Роскосмосом" щодо "перехресних" польотів продовжуються, заплановані спільні тренування астронавтів та космонавтів у Х'юстоні та Зірковому містечку.

У той же час, на початку березня глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін попередив, що в умовах нинішніх санкцій щодо Росії перспективи продовження угоди про експлуатацію МКС викликає скептицизм, хоча "Роскосмос" поки що не збирається припиняти цю співпрацю.

На початку лютого повідомлялося, що NASA допускає зведення МКС з орбіти та її затоплення у Тихому океані у 2031 році. Термін експлуатації МКС закінчується у 2024 році. Росія веде переговори щодо продовження цього терміну до 2030 року.

Читайте також