В МОЗ розповіли, чи доведеться українцям знову носити маски й показувати сертифікати

В МОЗ розповіли, чи доведеться українцям знову носити маски й показувати сертифікати

Після початку війни в Україні проблеми коронавірусу відійшли на задній план. У людей з’явилися більш серйозні питання, які стосуються життя.

Однак про повернення маскового режиму та перевірки COVID-сертифікатів у ефірі «Українського радіо» розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Коронавірус ніхто не відміняв. Тому сьогодні в Україні люди мають по можливості дотримуватися правил респіраторного захисту і мати сертифікати про вакцинацію. Звісно, війна внесла свої корективи. Але якщо ви хочете бути здоровим, то бажано виконувати «довоєнні» вимоги, — розказав він.

Українців знову змусять ходити в масках у магазинах і транспорті?

Відповідаючи на це питання, Кузін наголосив, що його колеги з Міністерства охорони здоров’я «будуть дивитися за ситуацією». При цьому він додав, що «зараз маски не скасовані».

«Тобто по суті скасована вимога їх обов’язковості у закладах харчування або в інших громадських місцях. Але на розсуд підприємця може вимагатися маска», — пояснив він.

За два роки ми звикли, що маска є захистом, і під час збільшення кількості випадків українці самі активно почнуть використовувати маски для самозахисту. Певна частина піде вакцинуватися», — додав Кузін.

Разом з тим лікар розуміє, що «під час користування бомбосховищами неможливо примусити людей одягати маску або шукати її, бо це питання часу й безпеки».

Тому норма про носіння масок буде залишатися, швидше за все, рекомендаційною

Читайте також