У світі рекордно зросла кількість курців – IHME

У світі рекордно зросла кількість курців – IHME

Третина всіх людей, що курять, припадає на Китай

У період з 1990 по 2019 рік кількість курців по всьому світу зросла на 150 млн, досягнувши рекордного значення в 1,1 млрд осіб. Ці дані містяться в дослідженні британського Інституту показників і оцінки здоров'я (IHME), опублікованому в четвер у медичному журналі The Lancet, на яке посилається Коммерсант.

Автори дослідження відзначають, що таке зростання в умовах все більш активної боротьби з курінням пов'язане зі збільшенням населення в цілому. При цьому частка курців серед населення знизилася порівняно з 1990 роком – на 27,5% серед жінок і на 37,7% серед чоловіків.

У той же час в деяких країнах популярність куріння в цей період зросла:

в Афганістані, Саудівській Аравії та Монголії зросла кількість курців і серед чоловіків, і серед жінок;

в Єгипті і Узбекистані – серед чоловіків;

в Росії, Білорусії, Литві та Португалії – серед жінок.

Як відзначають автори дослідження, дві третини курців в світі припадає на десять країн, серед яких Індія, Індонезія, Росія, Туреччина, Філіппіни і Китай, причому на Китай припадає третина всіх людей, що курять у світі.

У доповіді вказано, що тільки в 2019 році близько 8 млн смертей були викликані хворобами, пов'язаними з курінням, а за останні 30 років таких смертей понад 200 млн. Ця інформація базується на вивченні різних робіт, виконаних в рамках дослідження глобальних хвороб, травм і факторів ризику (Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study).

Нагадаємо, у США можуть заборонити сигарети із високим вмістом нікотину.

Читайте також