У ЄС дійшли згоди щодо COVID-сертифікатів

У ЄС дійшли згоди щодо COVID-сертифікатів

Європарламент і країни-члени Європейського Союзу досягли попередньої домовленості щодо COVID-сертифікатів.

Представники Європарламенту та країн-членів ЄС досягли згоди щодо COVID-сертифікатів ЄС. Про це в четвер, 20 травня, повідомила пресслужба Європарламенту.

Цей сертифікат буде доступний у паперовому або цифровому форматі та підтверджуватиме, що особа була або вакцинована від коронавірусу, або одужала від  COVID19, або має  актуальний негативний тест. На практиці це будуть три різних сертифікати.

Також у повідомленні йдеться, що країни-члени Євросоюзу повинні визнавати видані іншими країнами сертифікати про щеплення вакцинами, які дозволені в ЄС (на даний момент це Рfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca та Janssen). 

"Погоджений текст буде поставлений на голосування в Комітеті з громадянських
свобод (Європарламенту) 26 травня 2021 року", - йдеться в комюніке. У разі затвердження комітетом текст буде представлено для ухвалення на пленарному засіданні Європарламенту 7-10 червня, оголосили в Брюсселі. 

Дебати щодо запровадження сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу тривають у ЄС ще з початку року. У деяких країн-членів Євросоюзу вже скасували вимогу карантину для подорожніх. Наприклад, у Грецію вже можна в'їжджати, маючи свіжий негативний ПЛР-тест на коронавірус або ж довідку про повну вакцинацію.   

Читайте також: У Франції та Австрії послабили карантинні обмеження

Нагадаємо, що Україна хоче запровадити сертифікати імунітету від коронавірусу, які би були сумісними з сертифікатами ЄС. 18 квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Київ домовився співпрацювати з Єврокомісією над сумісністю цих документів, а 11 травня підтвердив, що Україна готова запровадити будь-яку модель паспорта вакцинації.

Читайте також