У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

У Данії за допомогою металошукача знайшли рідкісну 1500-річну каблучку Меровінгів з 22-каратного золота.

Археологи вважають, що каблучка може пролити світло на раніше невідому родину королівських діячів, пов'язаних з могутніми європейськими династіями раннього середньовіччя, пише Аrkeonews з посиланням на Національний музей Данії.

Каблучка датується 500-600 роками нашої ери та інкрустована червоним напівдорогоцінним камінням, що символізувало владу серед германських народів. Золота каблучка, ймовірно, свідчить про тогочасну присутність у цьому районі раніше невідомої князівської родини, тісно пов'язаної з Меровінгами – королівською сім’єю, яка правила Франкською імперією. Для германських народів гранат альмандин був символом влади.

- Золота каблучка не тільки розкриває інформацію про ймовірну нову княжу родину в Еммерлеві, але й пов'язує цей район з одним із найбільших центрів влади в Європі залізного віку. Золота каблучка, ймовірно, належала жінці, зокрема дочці принца, яка також була одружена з принцом, – каже Кірстін Поммергаард, яка є кураторкою Національного музею Данії.

Зв'язок з королівською родиною археологи вбачають у конструкції каблучки з дуже добре виконаними спіралями на нижній стороні і тристулковими шпильками в переході між кільцевою рейкою і “гніздом” з каменем, що характерно для франкської майстерності.

- Це вражаючий рівень майстерності, який сьогодні важко повторити, – каже Кірстін Поммергаард.

Археологи не вважають, що каблучка просто загубилася під час торгової поїздки, бо в тому ж районі було знайдено інші предмети, зокрема дві золоті монети, сім срібних монет і фризька точена кераміка.

Дослідники сподіваються, що подальше вивчення каблучки та околиць, де вона була знайдена, проллє світло на колись напівавтономні політичні системи вздовж Північного моря.

Читайте також