У ченців Гурбського монастиря  - посівна

У ченців Гурбського монастиря - посівна

Ченці Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині, вже готують поля до посівної. Розпочали з підживлення землі під пшеницю, сою, квасолю, кукурудзу та соняшники. Загалом засіяти планують 200 гектарів землі, пише Суспільне.

- Сівбою займаються двоє ченців — це архімандрит Онуфрій та отець Лука. Для обробки та посіву використовуємо комбайн, трактори John Deer та МТЗ. Певну кількість врожаю залишаємо для себе, тому що ми утримуємо велику рогату худобу — корів, бичків. А також маємо курей, свиней. Решту — продаємо і за це розбудовуємо нашу обитель Гурбинську. Все, що робиться в монастирі, — в більшості браття забезпечують і розбудовують своїми трудами, — розповів намісник монастиря архімандрит Онуфрій.

Засівати поля, зі слів намісника монастиря, планують через два тижні.

Ченці монастиря не лише займаються господарством. Вони ще позаторік створили добровільну пожежну команду. Поряд з келіями збудували гараж, а пожежний автомобіль отримали від Служби порятунку області. Команді, яка складається із двох ченців – настоятеля архімандрита Онуфрія та отця Луки, торік навіть довелося виїжджати на пожежу у село Буща Мізоцької територіальної громади. Працювали вони тоді разом із професійними рятувальниками.

Довідка

Монастир на Повстанських могилах в Гурбах Урочище Гурби — місце найбільшої битви УПА. За даними історика Ігоря Марчука, у квітні 1944-го на Великдень у відкритому протистоянні зійшлися орієнтовно 3,5 тисячі повстанців та приблизно 14 тисяч солдатів НКВС. Битва закінчилась перемогою радянських військ, втім, оточити та знищити бійців УПА вони не змогли.

Щороку у третій день Великодня до Гурб з’їжджаються на літургію, щоб помолилися за вічний спокій загиблих повстанців.

Пантеон Слави Героїв Гурбинського бою заклали у 2006 році. У жовтні 2007-го перепоховали знайдені тут під час розкопок рештки бійців УПА та освятили колону Божій Матері-Покрові.

У 2016 році в урочищі Гурби відкрили Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських могилах. Там діє однойменна дерев`яна церква, а в 2022 році освятили також храм Онуфрія Великого.

До слова, Рівненська облдержадміністрація, РДА та міськрада Рівного оголосили конкурс на найкращу поштову марку та конверт до 80- річчя бою під Гурбами. Триватиме він до 20 квітня. А вже до 25 квітня оберуть трьох переможців.

Таким чином організатори хочуть гідно вшанувати вояків УПА, які загинули у бою під Гурбами у квітні 1944 року.

Читайте також