Що краще прикласти до шиї, коли вона болить

Що краще прикласти до шиї, коли вона болить

Експерти радять прикладати лід після травми, за раптового болю або запалення. Тепло ж ідеально допомагає від хронічного болю або задавнених травм, які не супроводжуються набряком.

Напевно, ви не раз чули пораду — «болить шия, приклади компрес». Але коли він має бути холодним, а коли — гарячим? «Фахівці рекомендують "заморожувати" травмовані ділянки — якщо травма нова або набряк ще не спав. Коли спаде, настає черга тепла — воно зніме тривалу напругу і скутість», — пише Healthline.

Лід найкраще прикладати у випадках:

* гострих травм шиї (наприклад, хлистових, які люди отримують зазвичай під час ДТП, коли різко й неконтрольовано відхиляють голову назад, після чого — різко вперед);

* раптового болю;

* набряку;

* після інтенсивних тренувань (щоб заспокоїти м’язи). Тепло є бажаним:

* щоб зменшити набряк;

* за хронічної або періодичної ригідності м’язів шиї, коли голову складно або неможливо зігнути, підтягнувши підборіддя до грудини; за напруження м’язів шиї;

* для розігріву м’язів перед розтяжкою або силовими тренуваннями.

Що задіяти спочатку: лід чи грілку

Дослідження показують, що застосування льоду відразу або впродовж наступних 24 годин після фізичних навантажень дозволяє зменшити біль. Але через те, що є багато факторів, які можуть спровокувати появу болісних відчуттів у шиї, спрацювати як анальгетик можуть і холод, і тепло. Щоб дізнатися, що найкраще підходить саме вам, варто спробувати обидва варіанти.

Основна ідея полягає у тому, що лід зменшує раптовий біль від нової травми шляхом звуження кровоносних судин, сповільнення кровообігу та зменшення набряку. Холодний компрес помічний за м’язових спазмів і сильного болю. Якщо ви не можете встати з ліжка через біль у шиї, лід буде ідеальним рішенням.

Водночас тепло покращує кровообіг, а відтак допомагає розслабитись м’язам, усуває штивність. Крім того, з кров’ю до ураженої ділянки починає надходити більше поживних речовин і кисню, що сприяє процесу загоєння. Тож якщо ви вже давно прокинулися й хочете продовжити безболісно виконувати повсякденні завдання, тепло підійде вам ідеально.

До слова, дослідження демонструють, що ті пацієнти, які зверталися по медичну допомогу з приводу гострого болю у шиї чи спині, отримували однакову користь від застосування як холодної, так і теплої терапії, але у поєднанні з ібупрофеном. Тож важливо не те, що ви оберете — холод чи тепло, а те, що допоможе конкретно у вашій ситуації. Щоб отримати найкращі результати, ви можете чергувати одне й інше.

Читайте також