Pfizer і Moderna підвищили ціни на свої вакцини

Pfizer і Moderna підвищили ціни на свої вакцини

Фармацевтичні компанії Moderna і Pfizer повідомили про підвищення цін на свої вакцини від COVID-19. Патенти на вакцини дозволяють фармкомпаніям встановлювати свої ціни на препарати і дистрибуцію.

Про це пише Рівне Експрес з посиланням на " Голос Америки ". 

Pfizer-BioNTech подорожчала на 25%. Тепер ціна однієї дози на європейському ринку становить 19,50 євро (раніше була 15,5 євро). Moderna підвищила ціну приблизно на 10%. В останніх контрактах на поставку в ЄС ціна вакцини Moderna становить 25,50 доларів. У першій закупівельної угоді одна доза коштувала близько 22,60 доларів.

Відзначимо, Pfizer і Moderna показали більш високу ефективність у порівнянні з вакцинами компаній AstraZeneca, Johnson & Johnson і іншими вакцинами. 

Європейська комісія і уряди країн ЄС погодилися заплатити високу ціну, щоб забезпечити поставки з європейських заводів-виробників.

Щонайменше 9 людей в світі стали мільярдерами за рахунок доходів від виробництва вакцин від коронавируса. Більше за всіх заробили глава компанії Moderna Стефан Бансель, стан якого оцінюється в 4,5 млрд доларів, і засновник компанії BioNTech Угур Шахін - 4 млрд доларів.

Сукупний дохід цих дев'яти мільярдерів становить 19,3 млрд доларів, і цього було б достатньо, щоб вакцинувати 7,8 млрд людей у ??бідних країнах світу.

Нагадаємо, раніше в ЄС схвалили використання вакцини Moderna для дітей від 12 років.

Читайте також