О котрій треба лягти спати, щоб добре виспатися?

О котрій треба лягти спати, щоб добре виспатися?

Не любите рано лягати спати? А якщо скажемо, що існує певна година для сну, що гарантує вам добрий нічний відпочинок та бадьорий ранок? Опитування, яке провели у США, виявило, що допомагає людям швидше засинати і краще висиплятися

У звіті відділу медицини сну Гарвардської медичної школи зазначено різний вплив сну на здоров’я, наприклад, зниження ризику серйозних захворювань і збільшення шансів на тривале життя. Однак, знаючи про це, ми часто заощаджуємо час, лягаючи спати набагато пізніше, ніж це слід робити.

В опитуванні, яке провели у США, взяли участь близько 2000 осіб. В середньому вони вважають за краще засинати о 22.00, хоча майже п’ята частина респондентів зізналася, що зазвичай лягає набагато пізніше. Ті з опитаних, хто стверджував, що добре висипляються, лягали ще раніше. Точніше — о 21.39.

Аналізуючи інші відповіді, дослідники з’ясували, що середньостатистична людина прокидається двічі за ніч, тоді як 29% опитаних зізнавалися, що страждають від «поганого» сну, пробуджуються не менше п’яти разів за ніч. Основні причини — турбота про сім'ю (42%) та роботу (41%).

За словами респондентів, їхньому доброму сну сприяють: лежання із заплющеними очима в тихій кімнаті (31%), сон зі слабким джерелом світла (72%), укриття зручною ковдрою у будь-яку пору року (66%), а також хоча б годинний проміжок між останнім прийомом їжі та сном (61%). Ці твердження — частина гігієни сну, що сприяє якісному нічному відпочинку.

Під час опитування, яке провела компанія OnePoll від імені мережі Simmons Mattresses, було вивчено інші ключові фактори доброго сну. Відповіді респондентів включали важливість наявності двох подушок, матраца середньої жорсткості і прохолодного повітря в спальні. Судячи з результатів, більшість людей вважають за краще спати за невеликого освітлення (36%), ніж у повністю темній кімнаті (29%). Виявили, що більшості з них потрібно менше пів години, щоб завершити приготування до сну, включаючи чищення зубів (45%), догляд за шкірою (41%) та перегляд телепередач (38%).

"Наше тіло прагне постійності, тому режим сну надзвичайно важливий для доброго нічного відпочинку, який сприяє покращенню здоров’я", — дійшли висновку автори дослідження.

Читайте також