Ні вдихнути, ні видихнути

Ні вдихнути, ні видихнути

Від астми потерпають мільйони людей в усьому світі. З давньогрецької «астма» перекладається як «важке дихання», і це найкраще описує стан хворих.

Як розповіла лікар-пуль­монолог Центру легеневого здоров’я Христина Вольницька, астма — це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки й свистячими хрипами. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть варіюватися. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня, і, як правило, ці напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Причиною захворювання є хронічне алергічне запалення бронхів, що призводить до їх гіперреактивності та набряку. Як наслідок, звужуються дихальні шляхи. Людина не може нормально ні вдихнути, ні видихнути.

- На жаль, астма невиліковна. Проте можна контролювати її перебіг й зменшувати прояви, — каже лікарка.

Найбільш поширені фактори ризику розвитку цього захворювання — генетична схильність у поєднанні із зовнішніми подразниками:

* алергенами (зокрема домашніми, як-от пил, пліснява, шерсть, пір'я, побутова хімія тощо);

* шкідливими умовами праці;

* частими респіраторними інфекціями.

«На руку» хворобі може зіграти й низька фізична активність.

Як зменшити ризики бронхіальної астми

Важливо стежити за чистотою вдома і рівнем зволоженості повітря. Варто обмежити використання побутової хімії, а за підозри на алергію — звернутися до лікаря. Також необхідно бути фізично активними.

А найголовніше — Христина Вольницька закликає не займатися самолікуванням. Необхідно негайно звернутися до лікаря, якщо:

* виникають напади задухи — періодично або постійно;

* з’являється задишка — під час фізичного чи емоційного навантаження;

* турбує сухий, докучливий, подразливий кашель або кашель із виділенням в’язкого мокротиння;

* на видиху чути свист у грудях.

Читайте також