Не влаштовуйте екстремального випробування для шлунка

Не влаштовуйте екстремального випробування для шлунка

Для кожної господині новорічне застілля — це наче іспит володіння кулінарним мистецтвом: яких тільки страв не вигадують вони, чого тільки не купують! Однак ця неперевершена їжа врешті-решт перетворюється на серйозне випробування для організму.

Найважче доводиться шлунку. Не найкраще після надмірного застілля почуваються дванадцятипала кишка, печінка, підшлункова залоза. Особливо ризикують ті, хто страждає від алергії, надто діти: апельсини, кава, яйця, горіхи, риба, ікра, шоколад — перелік алергенів досить великий.
Зашкодити може вживання несвіжих продуктів чи консервів. У такому разі можливі розлади шлунка. Тож радимо вам прислухатися до порад дієтологів.
Намагайтеся не надто налягати на їжу, слід їсти повільно. Дайте можливість шлунку перетравити страву. Можна підтримати шлунок препаратами, які поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, блокують метеоризм і печію. Завжди майте при собі активоване вугілля. Не робіть продуктові покупки на стихійних ринках, віддайте перевагу магазинам, яким ви довіряєте.
Обережно добирайте алкогольні напої. Для шлунка корисніші кислі столові вина, ніж солодкі. Намагайтеся пити тільки один алкогольний напій. Якщо не вийшло, починайте з тих напоїв, що містять найменшу частку спирту, поступово йдучи на підвищення: вино — перед горілкою, білі вина — перед червоними тощо. Аби вранці не страждати від похмілля, не поєднуйте міцні спиртні напої з пивом чи газованою водою, шампанським. Грійтеся чаєм, а не спиртним. Алкоголь погано діє на судини. І червоні прожилки на обличчі стають помітнішими. Щоб швидко зігрітися та убезпечити себе від застуди, пропонуємо випити глінтвейн. Цей напій можна подати гостям, які щойно зайшли з морозу до хати. На кожну порцію потрібно 180 г столового червоного вина, цедра з 1?/?8 лимона, 20 г цукру, по 1 г кориці, гвоздики, мускатного горіха, розтертого на порошок, 1,5 ст. ложки коньяку. У червоне вино покладіть цукор, корицю, гвоздику, цедру лимона, мускатний горіх, доведіть до кипіння й прокип’ятіть 1−2 хвилини. Додайте коньяк і шматочок лимона без цедри.

Читайте також