
Мед: зіпсований, підробка чи, навпаки, корисний?
Справжній мед із часом втрачає свою рідку тягнучу консистенцію, зацукровується і покривається білою пінкою. Особливо її видно, якщо продукт зберігається в прозорій банці. Але що означає така пінка? Мед зіпсувався, може, це підробка? Звідки береться ця піна?
Спеціалісти розповідають, що пінка утворюється на деяких сортах меду, багатого у своєму складі глюкозою.
По суті, ця пінка складається з кристалів глюкози, які при кристалізації мають білуватий колір. Адже мед складається з фруктози і глюкози, коли глюкози багато, вона при кристалізації білішає на поверхні.
Біла піна - знак якості
Утворення пінки - це нормальний і природний процес і своєрідний знак якості меду, оскільки підробити таку піну практично неможливо.
Тож якщо ви побачили на ярмарку банку з такою пінкою - не сумнівайтеся, перед вами й справді натуральний продукт.
Також біла пінка означає, що мед - сирий, живий, тобто не піддавався термічній обробці.
Найбільше пінки утворюють такі сорти меду: соняшниковий, різнотрав'я, травневий мед, літній мед,
А от ріпаковий мед пінки не утворює, хоча й містить багато глюкози. Річ у тім, що такий мед зазвичай біліє повністю.