Мед і гаряча ванна — краще, ніж таблетки

Мед і гаряча ванна — краще, ніж таблетки

Отже, ви застудилися… Час від часу таке трапляється з кожним із нас. Не потрібно відразу панікувати. Це не обов’язково COVID-19. Можливо, просто одягнулися не по погоді? Або потрапили під дощ і промочили ноги?

Дехто застуджується один раз, а дехто — двічі на рік, і це нормально. Іноді достатньо кілька днів полежати у ліжку. Як би там не було, але застуда — це завжди невчасно і завжди виснажливо. Ми втрачаємо життєву енергію, не здатні ефективно працювати, та й загалом займатися звичними справами.

Звичайно, кожен з нас прагне якомога швидше повернутися «у стрій». І що ми робимо? Правильно, йдемо в аптеку по ліки. Однак це — не найкращий спосіб побороти захворювання. Мало того, що всі без винятку лікарські засоби володіють побічними ефектами, то ще й коштують недешево.

Але є недорогі, доступні та перевірені часом способи, які вже у перший день застосування позбавлять дискомфорту, викликаного застудою, і прискорять одужання.

Багато рідини
Усі ГРВІ розпочинають війну всередині нашого організму з головного болю й слабкості. Ці симптоми є наслідком зневоднення. Відтак споживання великої кількості рідини є одним з ключових способів боротьби з хворобою. Вчені рекомендують щогодини випивати по неповній склянці рідини — звичайної перевареної теплої води, компоту або трав’яного чаю.

Уникайте алкоголю і кофеїну. Якщо не можете почати день без чергової дози кофеїну, випийте одне маленьке горнятко кави або замініть каву зеленим чаєм — кофеїну в ньому менше.

Пунш із каєннським перцем
Якщо потребуєте чогось такого, що зігріє організм, очистить порожнину носа і заспокоїть запалене горло, спробуйте пунш із каєннським перцем.

Що потрібно?
чверть горнятка яблучного оцту;
1 ст. л. натурального меду;
¼ чайної ложки порошку каєннського перцю (починайте з цієї кількості, далі, за бажання, її можна збільшувати);
сік зі шматочка лимона.
Як приготувати?
Покладіть інгредієнти у велике горнятко, залийте теплою перевареною водою і розмішайте.
Каєннський перець володіє детоксикаційними властивостями, тож будьте готові, що почнете інтенсивно пітніти. Мед заспокоїть подразнене горло, а яблучний оцет створить лужне середовище в організмі, яке допоможе імунній системі швидко взяти під контроль збудника захворювання. Суміш цих інгредієнтів створює потужний коктейль, який допомагає організму очиститися від токсинів та ефективно відновитися.

Напій «Обійми у горнятку»
Якщо вам не смакує каєннський перець, цей напій стане чудовою альтернативою. А за рахунок того, що до його складу входить імбир, який «заспокоює» шлунок, цей напій допоможе також впоратися з нудотою.

Що потрібно?
два горнятка теплої перевареної води;
один почищений і порізаний шматок імбиру розміром до 2 см;
сік з одного лимона;
1 ст. л. натурального меду.
Як приготувати?
Нагрійте попередньо переварену воду в маленькій посудині на середньому вогні, додайте імбир, лимон і мед. Повільно нагрівайте протягом 5−10 хвилин, після чого процідіть.

Протизастудна «бомба»
Кориця — чудова пряність, яка за рахунок своїх антиоксидантних, протизапальних та антибактеріальних властивостей допомагає швидко подолати недугу. Змішайте 1 ч. л. кориці з 1 ч. л. меду — ця суміш заспокоїть запалене горло і притупить кашель. Ці два інгредієнти ідеально доповнюють один одного та виявляють терапевтичний ефект, який нерідко перевершує всі очікування!

Промивання носа
Одним із найбільш неприємних симптомів застуди є заблоковані носові пазухи. Більше того, «забитий» ніс посилює головний біль. Промивайте ніс сольовим розчином — так ви зможете вимити з носових пазух бактерії, алергени та інші патогенні організми і речовини.

Часник-помічник
Часник підвищує ефективність роботи імунної системи, а тому є ефективним засобом для профілактики і зменшення тривалості ГРВІ. Цей овоч містить сполуку аліцин, яка у процесі серії хімічних реакцій підвищує реакцію лейкоцитів (білих кров’яних тілець) на віруси. Додайте один перемелений зубець часнику до склянки води і випийте. Щоб сповна відчути цілющу дію часнику, пийте такий напій кілька разів на день протягом трьох днів.

Інгаляція
Ще одним дієвим способом прочистити порожнину носа і заспокоїти її подразнену слизову є вдихання пари. Доведіть до кипіння коктейль із трав (наприклад, розмарину і чебрецю). Можете також додати приблизно чверть склянки звичайного оцту. Накиньте на голову рушник, схиліться над каструлькою із сумішшю і вдихайте пару протягом 10−15 хвилин. Пара допоможе знищити бактерії, які засіли у порожнині носа і навколо­носових пазухах та вже встигли пробратися у легені, й «розблокувати» ніс.

Гаряча ванна
Щоб зняти закладеність носа, розслабити тіло і полегшити біль у ньому, приймайте гарячу з натуральними добавками ванну. Найкраще це робити перед сном — тоді буде легше заснути, і сон буде довгим, міцним. Змішайте приблизно чверть горнятка морської та англійської солі (магнезії), харчової соди і яблучного оцту. Також можете додати до 10 крапель ефірної олії (найкраще — перцевої м’яти).

Вправи на розтяжку
Одним з найбільш неприємних симптомів ГРВІ є напруження, яке вони викликають у тілі. Ви багато лежите, мало рухаєтеся, через що кровотік в організмі сповільнюється. У такій ситуації корисним буде виконати кілька легеньких вправ на розтяжку, що дозволить покращити циркуляцію крові і допоможе білим кров’яним тільцям ефективніше виконувати свою роботу. Крім того, через обмеженість рухів м’язи втрачають свою еластичність, а тому невелика 5?10?хвилинна розтяжка піде їм тільки на користь.

Читайте також