"Мамо, ми просто ковзались по крові": історія парамедикині з Рівненщини

Катерина Ступницька — 25-річна парамедикиня із села Залізниця Рівненського району тричі підписувала контракт зі Збройними силами України. У перші дні повномасштабного вторгнення РФ вона рятувала поранених українських воїнів, які брали участь у боях за Київ. Катерина загинула 8 березня 2022 року, їй присвоїли звання Героя України — посмертно.

Про бойовий шлях медикині Суспільному розповіли її батьки. Мати дівчина Тетяна Ступницька пригадала, як 23 лютого 2022 року востаннє бачилась з донькою.

- Вона зателефонувала і каже: "Приїдьте, мамо, на Рівненський полігон забрати речі". Дощик такий моросив. Мряка була того дня, - каже мати.

У дитинстві Катерина мріяла стати лікаркою.

- Жаб різала, вчилася, шукала таких пацієнтів, які не втечуть — так і росла. Навчалась добре. Ми навіть ніколи не знали, що в неї щось не так. Поки додому прийде, то уроки на пеньку вивчить, - розповів її батько Віктор Ступницький.

Дівчина навчалась у медичному коледжі в Дубні, потім майже рік пропрацювала у сільському фельдшерсько-акушерському пункті.

- Це було її, вона так хотіла, не боялася. Мене теля колись побило, то вона мені уколи колола. Руки трусилися, але вколола, — поділився батько дівчини.

Перший контракт зі Збройними силами України Катерина Ступницька підписала 2 вересня 2016 року, а вже за два місяці була її перша ротація у зону АТО. Тоді медикині було 20 років. Мама Тетяна Ступницька розповіла, що донька спочатку була у містах Луганської області — Сєвєродонецьк, Лисичанськ:

- Розказувала, як одного рятували й каже: "Мамо, ми просто ковзались по крові, але ми мусили його реанімувати, мусили робити свою роботу.

Другий контракт Катерина підписала у 2019 року.

- У 2021 я вже рахувала дні. Вона тоді приїхала. Я кажу: "О, Катю, вже кілька днів залишилось і контракт закінчиться", а вона посміхається. Кажу їй: "Що, може знову підписала?". Каже мені, що так: "Уже підписала, уже не повернеш", — поділилася Тетяна Ступницька.

У перші дні повномасштабного вторгнення Катерина Ступницька у складі 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого брала участь в обороні Києва, розповіла її мама. Медикиня рятувала бійців під час боїв за визволення селища Макарів, через яке росіяни намагалися прорватись до столиці.

- 8 березня були обстріли. Вони хотіли потрапити в Макарів і 14-та бригада росіян не пустила. Окупанти почали з літаків кидати бомби. Поцілили у будинок, його зовсім зруйнувало. Біля будинку на дорозі теж була дуже велика вирва. Наші хлопці були в сусідньому будинку, його розвалило, але хлопці залишились живими. Командира дістали з-під завалів. А Катю — вбило, - каже мати.

Про смерть доньки батьки дізналися від її бойової посестри.

- "Вона — ціла. Її вбило, але вона ціла", — я не могла ще зрозуміти, як це вона ціла, якщо її вбило. Для мене не було усвідомлення, як таке може бути. Потім лише зрозуміла, що така бомба розірвалася біля неї, що там могло бути, що завгодно, — додала мама дівчини.

19 березня 2022 указом Президента України Катерині Ступницькій присвоїли звання Героя України посмертно.

Читайте також