Литва скасовує безкоштовну вищу освіту для українських біженців

Литва скасовує безкоштовну вищу освіту для українських біженців

Уряд Литви більше не покриватиме плату за навчання для українських біженців, пише LRT.

"Із вересня схема перестане бути доступною для нових студентів з України. Водночас ті студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його безкоштовно. Також деякі університети та коледжі заявили, що українські студенти все одно зможуть навчатися в них безкоштовно", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що скасування безкоштовного навчання для українських студентів у Литві - ініціатива України.

"Ми організовуємо всі заходи допомоги українським громадянам, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави. У співпраці та без стимулювання відтоку мізків з України. Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, тож наразі немає потреби переводити навчання кудись", - заявили у Міносвіти Литви.

На українців, які отримали повну середню освіту та склали випускні іспити в Литві, поширюватимуться такі самі загальні правила прийому, що й на громадян Литви. Біженці зможуть подавати документи на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Однак попри рішення центральної влади, деякі вищі навчальні заклади - Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітовта Великого - вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Зараз українські студенти навчаються в 17 литовських вищих навчальних заклада. У цих закладах навчається близько 1,1 тис. українців, з них приблизно 500 - у Вільнюському університеті.

Читайте також