Воїни-

Воїни-"росомахи" затрофеїли найсучасніший російський танк

Один сміливець за чотири доби відбив шість ворожих штурмів. Другий – затрофеїв ворожий танк. Мова про воїнів із 68-ої окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша, сформованої на Рівненщині. Неофіційно їх називають "росомахами". Це пов'язано із зображенням надзвичайно лютого хижака на шевронах.

Володимир із позивним Чорний родом із Тернопільщини. До повномасштабного вторгнення рашистських окупантів він працював водієм-далекобійником. Зараз він — гранатометник одного з підрозділів 68-ї ОЄБр. Разом із побратимами він відбив шість ворожих штурмів та навіть зазнавши поранень продовжував боротися. Мотивація у нього зрозуміла, адже він пообіцяв своїй вагітній дружині, що захищатиме свою сім’ю і обов’язково повернеться додому живим.

- Пішли ми на перший вихід. Це дуже непросто дійти на позицію і потім звідти вибратися. Але головне – не впасти в ступор чи піддатись паніці, треба просто робити те, чому тебе навчили. Психологічно не здаватися, – поділився своїм першим бойовим досвідом гранатометник Володимир.

Внаслідок запеклих боїв, які тривали чотири доби, Чорний разом із хлопцям успішно підбили із ручного протитанкового гранатомета ворожий бронетранспортер та положили в українську землю декілька окупантів.

- Шестеро росіян встигли висадитися. Я почав закидати їх гранатами і поранив двох. То інші їм навіть не допомогли, не відтягнули, а кричали: "Давай, тряпка, собєрісь, вставай!". У той момент я зрозумів, що вони слабкі, – згадує ті події воїн.

Їхнє протистояння тривало всю ніч і закінчилося на користь "росомах".

- Я весь час підтримував моральний дух своїх побратимів, говорив, що ми не прийшли сюди вмирати, що ми зробимо роботу і знищимо ворога. Хлопці опанували себе і виклалися на повну. Тоді ми витримали не тільки ворожі артобстріли і штурми, а ще й отруйні гази, якими окупанти закинули у наші позиції. Попри це ще й ворожі дрони постійно дошкуляють – полюючи на нас, - каже Володимир.

Його разом з іншими пораненими побратимами евакуювали до стабілізаційного пункту, надали допомогу а вже звідти доправили до госпіталю.

А от танкісти цієї ж бригади не тільки відбили ворожий наступ, але й захопили російський танк практично в робочому стані. Цей екземпляр бронетехніки агресора очолював масштабний штурм, який закінчився для них повним фіаско. Ворожий екіпаж російського Т-90 залишив свою бойову машину на полі бою і накивав п’ятами.

- Наш механік-водій (позивний "Марік") ризикнув дістатися "сірої" зони – до російського танка та повернувся назад вже на ньому. Більше того, згодом наші бійці змогли витягнути ще дві одиниці ворожої бронетехніки – танк Т-80 і БМП-2, – розповіли у бригаді.

У складі 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша ОК "Захід", що була сформована на Рівненщині, воюють представники багатьох регіонів України. Їхній бойовий досвід, вміння воювати в сучасних умовах стане у нагоді для тих, хто сьогодні стає у бригадний стрій і поповнює лави "росомах".

Читайте також