
Лимон корисніше їсти із шкіркою
Лимон - багатий на вітамін С та антиоксиданти, які підтримують здоров'я. Наприклад, лимонна вода знижує ризик утворення каменів у нирках, сприяє засвоєнню вітаміну С та підтримує здорове травлення.
Лимони запобігають утворенню каменів у нирках
Камені в нирках - це тверді відкладення, що складаються з мінералів і вражають приблизно 10% осіб. Вони накопичуються в сечовивідних шляхах і утворюються в нирках. Ви можете запобігти цій проблемі, підвищивши рівень цитрату сечі, іншими словами, зробивши сечу більш лужною. Лимони містять форму цитрату, яка називається лимонною кислотою і допомагає підвищити рівень цитрату в сечі. Лимонна кислота зв'язується з кальцієм у сечі та твердими грудками мінералів, які називаються кристалами оксалату кальцію, запобігаючи їх росту та перетворенню на камені в нирках.
Лимони підтримують здоров'я серця
Лимони багаті на вітамін С та інші антиоксиданти, які підтримують здоров'я серця. Споживання достатньої кількості вітаміну С захищає клітини організму від вільних радикалів. Нейтралізація останніх допомагає запобігти атеросклерозу (утворенню бляшок в артеріях) - стану, який підвищує ризик серцевого нападу та інсульту. Також лимони містять фенольні сполуки - тип антиоксидантів, які підтримують здоровий кров'яний тиск, ендотеліальну функцію та рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Ендотеліальна функція показує, наскільки плавно кров циркулює по всьому тілу.
Лимони покращують засвоєння заліза
Один лимон містить понад 30% добової норми вітаміну С. Цей вітамін допомагає засвоювати негемове залізо із продуктів, збагачених цим елементом, зокрема із хліба та злаків. Таким чином ви зменшите ризик залізодефіцитної анемії. Цей стан виникає, коли в організмі недостатньо заліза для вироблення гемоглобіну - білка в еритроцитах, який переносить кисень по всьому тілу.
Лимони запобігають пошкодженню клітин
Численні дослідження показали, що цитрусові багаті на антиоксиданти. Останні допомагають запобігти пошкодженню клітин, пов'язаному з такими захворюваннями, як серцево-судинні захворювання, хронічна хвороба нирок та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). До речі, лимони корисніше споживати зі шкіркою. Недавнє дослідження показало, що шкірка цитрусових містить навіть більше корисних для здоров’я антиоксидантів, ніж сік та м'якоть.