Кульбаба – еліксир життя
Маленький жовтий лікар – кульбаба – містить золотий запас найбільш корисних речовин
З давніх часів її використовують з лікувальною метою і називають "еліксиром життя" недарма: всі частини цієї корисної рослини — і коріння, і листя, і квіти — мають цілющі властивості.
Кульбаба популярна в європейській кухні: найніжніше листя використовують для приготування салатів і сендвічів, а більш грубе — як основу для гарнірів, крім цього, його варять, тушкують, смажать, квасять, маринують і додають в овочеві пюре та рагу. Крім кулінарії, кульбабу широко застосовують з косметичною і медичною метою, а також як сировину для виготовлення лікарських препаратів.
Хімічний склад
Лікарська кульбаба — рослина невибаглива, але містить у собі добру половину хімічних елементів таблиці Менделєєва. Натрій, калій, марганець, магній, алюміній, залізо, мідь, кальцій, а також вітаміни А, С, F і групи В.
Коріння і листя кульбаби містять гіркі глікозиди тараксацин і тараксацерін, смолисті речовини, каучук, аспарагін, холін, органічні кислоти, фарбувальні речовини, жирні олії, вітаміни та інші речовини. Листя містить вітамін С, сапоніни, кальцій, калій, фосфор і залізо.
Корисні та лікувальні властивості
Кульбаба допомагає при захворюваннях на атеросклероз, захворюваннях печінки, каменях у нирках і жовчному міхурі та запальних захворюваннях нирок. Кульбаба також застосовується при отруєннях та інтоксикації, цирозі печінки, холециститі, низькому рівні калію, набряках, поганому апетиті, гастриті зі зниженою кислотністю, захворюваннях суглобів.
Сік з кульбаби — це найцінніший тонізуючий і зміцнювальний засіб. Гіркі речовини кульбаби стимулюють функції печінки, руйнують камені і виводять пісок з жовчного міхура.
Настій з коренів кульбаби використовують як тонізуючий, потогінний і кровоочисний засіб.
Коріння кульбаби корисне для діабетиків, воно має здатність понижувати рівень цукру в крові. Порошок з коріння кульбаби входить до складу трав’яних зборів для схуднення та допомагає відновити обмін речовин, залікувати рани, виразки, опіки, пролежні.
Рослина має жовчогінну, жарознижувальну, проносну, відхаркувальну, заспокійливу, спазмолітичну і легку снодійну дію.
Водний настій коренів і листя покращує травлення, апетит і загальний обмін речовин, підвищує загальний тонус організму.
Завдяки наявності біологічно активних речовин харчова кашка з кульбаби сприяє зниженню бродильних процесів при колітах
. Експериментально при хіміко-фармакологічному вивченні кульбаби підтверджені протитуберкульозні, антивірусні, фунгіцидні, антигельмінтні, антиканцерогенні і антидіабетичні властивості.
Кульбабу рекомендують для лікування анемії.
Порошок з висушеного коріння кульбаби використовують для посилення виведення з організму шкідливих речовин з потом і сечею, як антисклеротичний засіб, від подагри, ревматизму.
Ця сонячна квітка діє як легкий стимулятор, тому кульбаба застосовується при занепаді сил, синдромі хронічної втоми, перевтомі і нервовому перенапруженні.
Кульбаба для краси!
Здатність кульбаби видаляти відмерлі клітини, зволожувати і робити шкіру еластичною успішно використовується в косметології (живильні, зволожувальні, відбілювальні і омолоджувальні засоби). Втираючи в шкіру молочний сік листя кульбаби, античні красуні позбувалися пігментних плям і веснянок. При щоденному і регулярному вживанні кульбаби поліпшується колір обличчя, очищується шкіра — зникають вугрі, прищі і фурункули.
Маска зі свіжого листя кульбаби живить, зволожує і омолоджує шкіру, а настій квіток відбілює веснянки і пігментні плями.
Протипоказання
Кульбабу не рекомендують вживати під час закупорки жовчних шляхів, з обережністю застосовувати хворим на гастрит і виразкову хворобу. При передозуванні можливі блювота і діарея.