Кориця знижує цукор у крові, спалює жир, покращує зір

Кориця знижує цукор у крові, спалює жир, покращує зір

Ця ароматна спеція, запах якої асоціюється із смачною випічкою, є на кухні у кожної господині. Вона не лише надає стравам неповторного аромату, збуджує апетит, а й дуже корисна.

Ця спеція завжди була на вагу золота: її неодноразово згадували у Старому Завіті, в Єгипті з її допомогою муміфікували фараонів, а римський імператор Нерон у відчаї після вбивства дружини спалив річний запас кориці на її похороні. Неабиякі пристрасті навколо кориці вирують досі: часто замість справжньої прянощі використовують дешевий аналог — касію.

Кориця справжня, або цейлонська, — це внутрішній шар кори невеликого вічнозеленого чагарнику зі Шрі-Ланки і Південної Індії. Її ще називають благородною корицею — і з властивою всім аристократам витонченістю, справжня кориця дуже тендітна.

Касія ж — родичка кориці, кора іншого дерева, родом із Південного Китаю. Китайське дерево може сягати 15 метрів заввишки — тож з такої рослини можна отримати більше сировини, і вона буде дешевшою, вона значно грубша.

У кориці теплий і м’який аромат, а смак солодкувато-пряний. Касія ж має різкий запах, пекучо-пряний, терпкий смак. Касія містить більше ефірних олій, тому аромат у неї може бути навіть трохи камфорний.

Вважають, що кориця сприяє зниженню цукру в крові за гіпертонії — кумарин, що є в ній, запобігає згортанню крові і утворенню тромбів. Але виявилося, що в китайській кориці (касії) його значно більше, ніж у цейлонській, — тому не вся кориця однаково корисна. За низького згортання крові цю приправу потрібно вживати дуже обережно, адже пряність її розріджує. Не слід їсти корицю і тим, хто схильний до алергій.

Та якщо хочете схуднути, додавайте в їжу корицю. Вона покращує обмін речовин і спалює жир, у тому числі й на животі. Вчені з’ясували, що приправа знижує ризик розвитку хвороб серця, може допомогти запобігти діабету і атеросклерозу. Вважають, що кориця дозволяє сконцентруватися і покращує здібності до навчання. Тому якщо додати дрібку пряності у ранкову каву, тонізуючий ефект буде вищим. Приправу, наприклад, можна додавати в кефір. Пряність також зменшує відчуття голоду.

Є думка, що ця пряність покращує зір і зміцнює імунітет. За вірусних і бактеріальних захворювань її можна додавати в чай разом з імбиром — ефект буде кращим. Корисна спеція за артриту, безсоння, депресії, головного болю. Вживайте корицю, якщо мрієте про довголіття. Регулярно пийте чай з корицею і медом, щоб затримати старість, мати чудовий вигляд. Корицю корисно не лише їсти, а й вдихати. Її аромат здатний поліпшити роботу мозку і зорову пам’ять, а також підняти настрій.

Справжня кориця — абсолютно «десертна» спеція, хоча в Азії і на Близькому Сході без неї не обходиться, мабуть, жодна пряна суміш. Вона чудово поєднується і з напоями: чаєм, кавою, какао, глінтвейном, прикрасить смак і аромат будь-якої випічки, особливо з яблуками. Кориця надає стравам «різдвяного» духу — підходить для індички, м’ясних страв, пряників і тортів. Китайську корицю краще додавати в маринади, насичені м’ясні страви, гостре карі. Ну і, звичайно, паличка касії незамінна для прикрашання глінтвейну та інших гарячих зимових напоїв.

Читайте також