
Кому не можна їсти кавуни
На жаль, деяким людям протипоказано їсти кавуни. Вживання цієї ягоди може спровокувати рецидив хронічних захворювань і погіршити стан здоров’я. За словами медиків, від кавунів варто відмовитися хворим на цукровий діабет, а також людям, у яких є схильність до набряків.
Категорично заборонено їсти кавун:
* у разі порушення відтоку сечі;
* при сечокам'яній хворобі — сечогінна дія кавуна може погнати камені і викликати напад;
* якщо ви страждаєте від коліту, діареї або від інших хвороб шлунково-кишкового тракту;
* при захворюваннях підшлункової залози в гострій фазі;
* при захворюваннях серця, які супроводжуються затримкою рідини в організмі;
* при аденомі передміхурової залози.
Скільки кавуна можна з'їдати за день
Для здорових людей кавуни дуже корисні, адже вони містять речовини, які перешкоджають каменеутворенню і тонізують організм.
Водночас медики радять не зловживати літньою ягодою. Максимальна кількість для людини зі здоровими нирками на день— один кілограм, а для дитини молодшого віку — втричі менше. Якщо ви відчуваєте, що ягода занадто сильно «сечогонить», зменште цю дозу.
Щоб не виникли проблеми зі шлунково-кишковим трактом, медики радять не їсти кавун до їжі або відразу після неї. Краще — за 2 години до або після.
У чому користь літньої ягоди?
Кавун, попри солодкий смак, низькокалорійний — всього 38 ккал/100 грам. Річ у тім, що ягода на 92?93% складається з води. У кавунах містяться такі вітаміни:
* вітамін, А — важливий антиоксидант, корисний для зору;
* вітаміни В1 і В6 — нормалізують функції нервової системи;
* вітамін Е — ще один сильний антиоксидант, особливо важливий для репродуктивної функції;
* вітамін В9 — фолієва кислота, корисна для когнітивних функцій;
* вітамін С — антиоксидант, який зміцнює стінки судин і підвищує імунітет.