Кому не можна їсти кавуни

Кому не можна їсти кавуни

На жаль, деяким людям протипоказано їсти кавуни. Вживання цієї ягоди може спровокувати рецидив хронічних захворювань і погіршити стан здоров’я. За словами медиків, від кавунів варто відмовитися хворим на цукровий діабет, а також людям, у яких є схильність до набряків.

Категорично заборонено їсти кавун:

* у разі порушення відтоку сечі;

* при сечокам'яній хворобі — сечогінна дія кавуна може погнати камені і викликати напад;

* якщо ви страждаєте від коліту, діареї або від інших хвороб шлунково-кишкового тракту;

* при захворюваннях підшлункової залози в гострій фазі;

* при захворюваннях серця, які супроводжуються затримкою рідини в організмі;

* при аденомі передміхурової залози.

Скільки кавуна можна з'їдати за день

Для здорових людей кавуни дуже корисні, адже вони містять речовини, які перешкоджають каменеутворенню і тонізують організм.

Водночас медики радять не зловживати літньою ягодою. Максимальна кількість для людини зі здоровими нирками на день— один кілограм, а для дитини молодшого віку — втричі менше. Якщо ви відчуваєте, що ягода занадто сильно «сечогонить», зменште цю дозу.

Щоб не виникли проблеми зі шлунково-кишковим трактом, медики радять не їсти кавун до їжі або відразу після неї. Краще — за 2 години до або після.

У чому користь літньої ягоди?

Кавун, попри солодкий смак, низькокалорійний — всього 38 ккал/100 грам. Річ у тім, що ягода на 92?93% складається з води. У кавунах містяться такі вітаміни:

* вітамін, А — важливий антиоксидант, корисний для зору;

* вітаміни В1 і В6 — нормалізують функції нервової системи;

* вітамін Е — ще один сильний антиоксидант, особливо важливий для репродуктивної функції;

* вітамін В9 — фолієва кислота, корисна для когнітивних функцій;

* вітамін С — антиоксидант, який зміцнює стінки судин і підвищує імунітет.

Читайте також