Головний біль напруги: як ефективно з ним боротися

Головний біль напруги: як ефективно з ним боротися

Близько 70% населення Землі страждає від головного болю напруги. В основному від нього потерпають жінки віком від 20 до 40 років.

Головний біль напруги є офіційним діагнозом, який міститься у переліку Міжнародної класифікації хвороб. Однак пересічні громадяни звикли називати його «звичайним головним болем», коли здається, що обруч охоплює голову по колу й створює такий тиск, ніби у касці. Спочатку біль відчувається в потилиці або у лобовій частині та з часом поширюється на всю голову.

Якщо ви переживали такі або схожі симптоми, це, найпевніше, і був головний біль напруги.

Головний біль напруги досить часто провокується стресом та емоційним перевантаженням. Також природу головного болю напруги пов'язують з перенапруженням м’язів плечей та шиї, що надалі викликає больові відчуття.

Ризик появи цього типу головного болю можуть збільшувати недосипання, тривала робота за комп’ютером та навіть перебування у незручній позі.

Для лікування головного болю напруги сучасні міжнародні медичні установи рекомендують поєднувати фармакологічні та нефармакологічні методи. Проте самих лише лікарських засобів для подолання головного болю напруги може бути недостатньо. Тому спеціалісти також радять змінювати раціон у напрямку здорового харчування, займатися спортом та налагоджувати режим сну. Крім того, не варто нехтувати щоденними прогулянками, масажем шиї та плечей, а також регулярним відпочинком.

Такий підхід до лікування головного болю напруги активно використовують у Європі та США.

Читайте також