Фахівці розповіли, як їжа лікує головний біль

Фахівці розповіли, як їжа лікує головний біль

Рандомізоване контрольоване дослідження продемонструвало, що дієта з високим умістом двох довголанцюгових Омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), ейкозапентноєвої кислоти (EПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК) знижує частоту та інтенсивність головного болю, а також зменшує рівень ліпідів, пов’язаних із болем, у хворих на мігрень. Про це розповідає Асоціація дієтологів України.

У дослідженні брали участь 182 людини з вихідним середнім показником 16,3 дні з головним болем на місяць і 5,4 години з мігренню на добу. Дві третини учасників (67 %) відповідали критеріям хронічної мігрені (понад 15 днів головного болю на місяць). Базові середні показники тестування HIT-6 вказували на те, що головний біль суттєво впливає на якість життя. Середній вік групи був 38 років, 88 % — жінки.

Учасники отримували харчові набори, які включали рибу, овочі, хумус, салати, і їх випадковим чином розподілили на одну з трьох дієт із різною кількістю ЕПК та ДГК і лінолевої кислоти.

 

Контрольна група дотримувалась дієти з високим рівнем лінолевої кислоти та низьким рівнем ЕПК і ДГК, імітуючи звичайну дієту середнього американця. Інші дві інтервенційні дієти включали високий вміст Омега-3 ПНЖК: одна з них включала високий рівень ЕПК і ДГК та високий рівень лінолевої кислоти (група Н3); інша — високий рівень ЕПК і ДГК та низький рівень лінолевої кислоти (група H3-L6).

Дослідження тривало 16 тижнів, частоту головного болю оцінювали щодня за допомогою електронного щоденника.

Доктор Крістофер Рамсден із Національного інституту старіння у Балтиморі (Мериленд, США) з колегами повідомили у публікації в British Medical Journal, що люди, які вживали більше EПК і ДГК, відчували зниження загальної кількості годин із головним болем на добу, ступені тяжкості мігрені та загальної кількості днів із головним болем протягом місяця на 30–40 % порівняно з дієтою з високим умістом лінолевої кислоти (Омега-6 ПНЖК).

 

ЕПК і ДГК містяться в жирній рибі. Вони є попередниками оксиліпінів, які беруть участь у регуляції болю та запалення.

Також дослідження на лабораторних тваринах доводять, що лінолева кислота посилює біль. Лінолева кислота — це поліненасичена жирна кислота, яку зазвичай отримують із кукурудзи, сої та олій, а також деяких горіхів і насіння.

Таким чином, якщо ви хочете позбутися мігрені чи бодай зменшити її прояви, слід збільшити у своєму раціоні кількість жирної риби та зменшити кількість продуктів, які містять лінолеву кислоту.

 

GreenPost

 

 

 

 

Читайте також