Еліксир життя: чому корисний березовий сік

Еліксир життя: чому корисний березовий сік

Березовий сік містить цукор, вітаміни, мікроелементи і має цілющі властивості. Березовий сік стимулює утворення кислоти в шлунку. Тому його корисно пити тим, хто має захворювання травного тракту.

Вживання березового соку сприяє розщепленню каменів у сечовому міхурі та нирках, очищенню крові, посиленню обмінних процесів, видаленню з організму шкідливих речовин.

Корисно пити сік, якщо є виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, захворювання печінки, жовчного міхура, радикуліт, ревматизм, артрит, бронхіт, туберкульоз, цинга, головний біль та венеричні захворювання. Березовий сік підвищує опірність організму до застудних, інфекційних та алергійних захворювань, має глистогінну та сечогінну дію.

Соком берези корисно протирати шкіру від екземи, вугрів, для зволоження й очищення сухої шкіри. Березовий сік — ефективний засіб від імпотенції. Він також полегшує симптоми клімаксу: якщо випивати хоча б по склянці соку щодня, то зникне сонливість, відчуття втоми, дратівливість.

Здоровим людям можна вживати свіжий березовий сік необмежено замість чаю, компоту, води протягом 1?2 місяців. Зберігати сік потрібно в холодильнику, бо він швидко псується.

Корисно змішувати березовий сік з усіма видами соків, настоювати на ньому звіробій, плоди шипшини, листя м’яти, чебрецю, меліси, базиліку, цвіт липи тощо. Цілющі властивості лікарських рослин, овочів, фруктів доповнюють лікувальну дію березового соку.

Фінські лікарі виявили, що солодкі сиропи з березового соку не лише запобігають карієсу зубів, а навіть зупиняють його розвиток. Тому березовий сік, а також сиропи і льодяники з нього рекомендують для профілактики захворювання зубів у дітей.

Свіжий сік можна зберігати в холодильнику не більше двох діб.

Кілька рецептів лікувальних напоїв з березового соку

Березово-вівсяний напій

1 склянку добре промитого вівса залити 1,5 л березового соку, настояти в холодильнику 10?12 годин, довести до кипіння і варити в закритому посуді на слабкому вогні, доки не википить половина соку, потім перецідити. Приймати по 100?150 мл тричі на день за 30 хв. до їди протягом місяця. Цей напій особливо рекомендують тим, хто страждає від шлункових захворювань, обтяжених хронічним гепатитом або панкреатитом.

Березово-лимонний напій

Гіпотонікам допоможе березово-лимонний напій: 6 лимонів середнього розміру добре промити, видалити насіння, перекрутити на млинку для м’яса, покласти в трилітрову банку, залити 1 л березового соку. Настояти, щільно закривши, в холодильнику 36 годин, потім додати 500 г меду, ретельно перемішати вміст і знову поставити в холодильник на 36 годин. Приймати по 50 мл тричі на день за 30 хв. до їди.

Березовий квас

Щоб зберегти березовий сік надовше, з нього готують квас.

Для цього сік слід нагріти до 35 градусів, додати 15?20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 л. За смаком можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закрити і залишити на 1?2 тижні.

Але слід пам’ятати і про протипокази

Березовий сік може зашкодити алергікам, які не сприймають пилок дерева берези. Тому їм цей сік пити не рекомендовано. Також протипоказанням для вживання цього напою є сечокам’яна хвороба. Викликаючи активне сечовиділення, березовий сік може викликати рух каменів.

Значення має також і місце, де був зібраний сік. Дерева, що ростуть у безпосередній близькості до магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік, «заражений» важкими металами. Засмічувати свій організм такими елементами небезпечно для людини, тому перш ніж купувати березовий сік, варто поцікавитися, в яких районах він був зібраний.

Читайте також